Ak Parti Diyarbakır İl Başkanı Aksoy Dengbej Evini Ziyaret Etti

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Av. M. Baki Aksoy dengbej evini ziyaret etti.

AK Parti İl Başkanı Av. M. Baki Aksoy ve Sur İlçe Başkanı Şafak Yöntürk Diyarbakır dengbej evini ziyaret ettiler. Dengbejlik sanatının bu bölgenin en eski ve en önemli sanatı olduğunu belirten İl Başkanı Aksoy şöyle konuştu:
"Dengbejlik sanatı bu bölgenin en eski ve en önemli sanatıdır. Yunanlılar için Homeros neyse, İranlılar için Firdevsi (Ebül Kasım) neyse bu bölge halkı için de dengbejlik odur. Dengbejler bu halkın hafızasıdır, vicdanıdır. Tarihten günümüze kadar geçmişte meydana gelmiş olayları türkülere, stranlara, klamlara dökerek bu halkın duygularına tercüman olmuşlardır. Ancak üzülerek söyleyelim ki dengbejlik ve dengbejlerin kıymeti anlaşılamamış yeterince önemsenmemiş ve birçoğu yoksulluk içerisinde hayatını
idame ettirmişlerdir. Oysa bunlar Kürt edebiyatının sözlü gönüllü erleridir, Kürtçe yazıp okuma yasak olduğu için genellikle aşkları kavgaları sosyal olayları dengbejler türkü yaparak nesilden nesile kuşaktan kuşağa aktarmışlardır. Onlar bizim tarihimizin canlı birer örnekleridir."