Katı Atıklar Ekonomiye Kazandırılacak, Çevre Kirliliğine Son Verilecek

Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ile artık katı atıkların ekonomiye kazandırılacağını, Kelkit Çayı kenarındaki çevre kirliliğine son verileceğini söyledi.

Katı Atıklar Ekonomiye Kazandırılacak, Çevre Kirliliğine Son Verilecek
Tokat'ın Erbaa ilçesinde 60 bin metrekare toplam alan sahip olan Katı Atık Düzenli Depolama ve Geri Dönüşüm Tesisleri'nde çalışmalar son aşamasına geldi. Katı Atık Düzenli Depolama tesisinin zemini çevresi membranla kaplanırken, tabanına da jeotekstil membran serildi. Çöplerden sızan atık suyun toprağa, oradan da yer altı suyuna karışmaması için yapılan çalışmada atık suların bir depoda toplanarak tekrar çöplerin üzerine püskürtülmek suretiyle çürüme işlemi hızlandırılması amaçlanıyor. Yaklaşık 1 milyon 800 bin TL'ye mal olan tesisin yüzde 45'ini Çevre ve Orman Bakanlığı karşılarken, yüzde 55'i ise birliğe üye belediyelerin İller Bankası aidatlarından tahsil edilecek.
Erbaa Belediye Başkanı Ahmet Yenihan, Atık Su Arıtma ve Katı Atık Düzenli Depolama projelerini gerçekleştirirken bir kuruş borçlanmadıklarının altını çizerek, birçok belediyenin bu tür projeleri borçlandığını kaydetti. Tesisin yanına kurulacak olan çöp ayrıştırma ünitesinde fiilen 40-50 kişinin istihdam edileceğini ifade eden Başkan Yenihan, Atık Su Arıtma Tesisi'nde olduğu gibi bu tesisi de özelleştirerek işletmeyi düşündüklerini söyledi. Başkan Yenihan, "Burası 2 lottan ibaret bir proje: Birincisi bitmek üzere, yakında hizmete açacağız. İkinci lot için de istimlak çalışmalarımız tamamlandı. Projeyi revize ediyoruz Çevre ve Orman Bakanlığı'nda onay aşamasında. Bu tesis çalışmaya başlandığı andan itibaren artık bir tane çöpü nehir kenarına götürüp dökmeyeceğiz, çevreyi kirletmeyeceğiz ve vahşi depolamaya son vereceğiz. Burada çöpleri ayrıştırarak ekonomiye kazandırılacak olanları paketleyerek fabrikalara hammadde olarak göndereceğiz. Kalan çöpü burada projeye uygun bir şekilde depolayacağız. Üzerini toprakla kaplayıp ağaç dikerek yeşil alan yapacağız. Oluşturduğumuz gaz bacalarıyla da oluşan metan gazını deşarj edeceğiz. Vahşi depolama alanını da projelendirdik. Orayı da bir rekreasyon alanı kapsamında yeşil alana dönüştüreceğiz. Erbaa Belediyesi olarak böylece hem atık su arıtma tesisini hem de katı atık arıtma tesisini tamamlayarak adeta çevremizdeki il ve ilçelere örnek belediyecilik sergilemiş olacağız" dedi.
Başkan Yenihan, projeye Niksar ve Başçiftlik ilçelerinin de alınması yönünde kendilerine taleplerin olduğunu ifade ederek, "Niksar Belediyesi'ne 'beraber hareket edelim' diye önceki belediye başkanı döneminde teklifte bulunmamıza rağmen kabul etmemişti. Fakat Çevre ve Orman Bakanlığı, Niksar ve Başçiftlik ilçelerini almamız konusunda bize de baskı yapıyor, onları da mecbur ediyor. Kapsam alanımızı genişleterek Niksar ve Başçiftlik ilçelerini de dahil edeceğiz" diye konuştu.
Geçen hafta Amman'da Erbaa Belediyesi olarak sunum yaptıklarını ifade eden Başkan Yenihan, konuşmasına şöyle devam etti: "AB projesi kapsamında Atık Su Arıtma ve Katı Atık Arıtma Tesislerimizi orada anlattığımızda birçok Akdeniz ülkesinde bile bu projelerin olmadığını ve örnek alınabilecek bir proje olduğunu fark ettik. Bizden doküman ve CD'ler istediler. Bu projelerin oralarda uygulanması için bir model teşkil ettiğini söylediler."