Vergi Dairesi Başkanlığından Vatandaşa Uyarı

Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada. mükelleflerin yıllık beyanname verme süresinin 25 Mart 2010 Perşembe günü sona ereceği bildirildi.

  Açıklamada , 2009 yılında elde edilen gelirlere ilişkin olarak gününde beyanda bulunulması kadar , verilecek beyannamelerdeki gelirlerin doğru tutarları yansıtması gerektiği , mükelleflerin kazançlarını beyan ederken gelirlerini mutlaka doğru bir şekilde bildirmeleri , beyan döneminden sonra yapılacak denetimlerde cezalı işleme tabi olmamaları açısından önem taşıdığı vurgulandı .
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı ' nın 4 yıldan bu yana sürdürdüğü düzenli tespit , denetimler , diğer kamu kurum ve kuruluşlarından , apartman yöneticilerinden , tapu kaydından , su , elektrik ve telefon aboneliklerinden alınan bilgilerle T . C . kimlik numarasına göre toplanan bilgilerin değerlendirilerek çapraz sorgulama ile beyanda bulunmayanların tespitine yönelik çalışmaların devam ettiği kaydedilerek , açıklamada şu ifadelere yer verildi :
" Yine Gelir İdaresi Başkanlığımızca , Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden alınan , üzerinde 2 ve daha fazla gayrimenkulü olanların yer aldığı 50 . 000 kişilik liste incelenmiş ve beyanda bulunmayanlar tespit edilerek mükellefiyet kaydı yapılmıştır . Çalışmalarımız sonucunda , 2005 yılında 13 bin 928 olan Gayrimenkul Sermaye İradı mükellef sayısı , 2009 yılında 23 bin 482 çıkarılarak , gelirlerini kayıt dışı bırakan 9 bin 554 mükellef tespit edilmiştir . Buna bağlı olarak 2005 yılında beyan edilen matrah 87 milyon 416 bin 857 TL iken 2009 yılında 204 milyon 285 bin 866 TL ' ye yükseltilerek 116 milyon 869 bin 9 TL ' lik kayıt dışı matrah kayıt altına alınmıştır . "
Açıklamada ayrıca , Gelir İdaresi Başkanlığı ' nın Bilgi İşlem Merkezi ' nde yer alan tapu bilgileri üzerindeki kontroller sonucunda , son 5 yıl içinde edinilen gayrimenkullerden en az 3 ve üzerindeki adedini 2009 takvim yılında satışını yapanlar ile 2009 takvim yılı itibarıyla mülkiyetinde en az 4 ve üzeri sayıda gayrimenkulu bulunanların tespit edilerek Vergi Dairesi Başkanlığı ' na bildirildiği ve konuyla ilgili olarak hakkında tespit yapılan mükelleflere , bilgilendirme mektupları gönderildiği ifade edildi .
Açıklamada , " Beyanname verme süresinin dolmasına çok az bir süre kalması nedeniyle , Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükelleflerimizin beyannamelerini süresinde vermeleri menfaatleri icabıdır . Kendilerinin beyanda bulunmamaları halinde ise yapılacak tespit ve denetimler sonucunda , beyanname vermediği veya eksik beyanda bulunduğu anlaşılan mükelleflerin 2 bin 600 TL Gelir Vergisi istisnası hakkından yararlanamayacakları gibi beyan etmeleri gereken tutarın bir katı oranında da vergi ziyaı cezası ve her ay için yüzde 1 , 95 gecikme faizi ile karşı karşıya kalacaklardır . Buna göre , kira elde edenlerin ( GMSİ ) tespitine yönelik çalışmalarımız devam ettiği için , Başkanlığımızca tespit edilmeden , süresinde beyanda bulunmaları , süresinde beyanda bulunmamaları halinde ise kanuni haklarını kaybedeceklerinin bilinmesi gerekmektedir . Başkanlığımızca yapılacak denetimlerde , sadece beyanname verilip verilmediğinin değil , ayrıca gerçek tutarların beyan edilip edilmediğinin de tespiti yapılacaktır " ifadelerine yer verildi .