Kudaka'nın 2010 Yılı Bütçesi 29 Milyon Tl

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Erzurum, Erzincan ve Bayburt'ta 100 kişilik kurul ile çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

Kudaka'nın 2010 Yılı Bütçesi 29 Milyon Tl
  2010 yılı bütçelerinin 29 milyon TL olduğunu açıklayan Altan , " Biz kalkınma ajansı olarak kurumların ve sivil toplum örgütlerinin başvurularını incelemek ve güçlerini enerjilerini doğru kaynaklarla yine o yöne doğru planlamalar yapıyoruz . Erzurum- Erzincan ve Bayburt illerinin bölgesel önemine dikkat edip , KUDAKA ' nın hazırladığı projelerin tartışmaya açılarak yeni önerilere imkân sağlamayı hedefliyoruz . Plan , vizyon ve stratejilerimiz Erzurum-Erzincan ve Bayburt illerinin sosyo-ekonomik kalkınmasına ivme kazandırmaktır . " şeklinde konuştu .
NÜFUSUN ÖNEMLİ KISMI KIRSALDA
Erzurum-Erzincan-Bayburt Ön Bölgesel Gelişme Planı Çalıştayı ' nda kurum uzmanları turizm , tarım , sanayi ve hizmet sektörleri üzerine konuşma yaptı . Ziraat Mühendisi Talha Bekir Özmen , bölge nüfusunun önemli bir kısmının kırsalda yaşadığını ifade etti . Sosyal sermayenin hayata geçirilmesi halinde bölgede ciddi anlamda sosyo-ekonomik bir canlılık yaşanacağına vurgu yapan Özmen , " Basit ve hızlı yöntemler ile tarım ve hayvancılık sektörü ayağa kaldırılabilir . Bunun içinde sosyal kaynaklar , sinerji oluşturmalı . " dedi .
TURİZM ÖN PLANA ÇIKARILMALI
KUDAKA peyzaj mimarlarından Süleyman Toy ise , Erzurum-Erzincan ve Bayburt için kış , eko sistem , termal , kültür ve su sporları turizminin önemli potansiyel oluşturduğunu söyledi . Toy , mevcut potansiyellerin ulusal ve uluslararası alanda pazarlanabilmesi için markalaşmanın önemine dikkat çekti . Turizmde markalaşmanın önemine dikkat çeken Toy , " Bölgemiz turizm açısından zengin bir altyapıya sahip . Bu zengin potansiyelin dış dünyaya pazarlanabilmesi için yerel markaların ulusal ve uluslararası alanda markalaşması çok önemli . " diye konuştu .
TEŞVİK İYİ ANLATILMALI
İnşaat Mühendisi Ozan Gündüz de , bölgede hizmet sektörü üzerine sunum yaptı . Gündüz Erzurum , Erzincan ve Bayburt ' ta hizmet sektörünün yaygın olduğunu dile getirdi . Gündüz , bunun ise istihdama önemli katkı sağladığını anlattı . Teşvikler ve hibeler konusunda esnafın bilinçlendirilmesi halinde istihdamın da ivme kazanacağına değinen Gündüz , " KUDAKA kapsamındaki illerde hizmet üreten esnaf arasında iletişim güçlendirilmeli . Teşvikler konusunda bilinçlendirilmeli . Ayrıca kadınlarında sosyo- ekonomik hayata katılımları üst seviyeye çıkartılmalı . " şeklinde konuştu .
SANAYİ SON 3 YILDA GERİLEDİ
Çalıştayda söz alan KUDAKA uzmanlarından Makina Mühendisi Fatih Yılmaz ise , bölge sanayisinin iç açıcı olmadığını öne sürdü . Yılmaz , Erzurum-Erzincan ve Bayburt ' ta sanayinin son 3 yılda gerileme gösterdiğini savundu . Güçlü ve sürdürülebilir sanayi için parçalanmış haldeki sermaye yapısının bütünleşmesi gerekliğinin altını çizen İnşaat Mühendisi Yılmaz , " Bölgede firmalar iş birliği yapmalı . Bölge dışından ve içinden yatırımcılar ile ortaklık kurulmalı ve bunun içinde bölgesel veri bankası oluşturulmalı . " şeklinde konuştu .
Çalıştaya ; Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk , Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof . Dr . Hikmet Koçak ile bölge illerin kaymakam , belediye başkanları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı .