Demirtaş, Esnaf Ve Meslek Odaları Başkanlarının Sorunlarını Dinledi

İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, esnaf ve meslek oda başkanları ile Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evi'nde bir araya geldi. Toplantıda başkanlar Demirtaş'a sıkıntılarını anlattı.

Demirtaş, Esnaf Ve Meslek Odaları Başkanlarının Sorunlarını Dinledi
Esnafların sorunların tartışıldığı ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Metin Genççakır, Yabancılar Çarşısı Odası Başkanı Olcay İnanç, Fırıncılar Odası Başkanı Ali Yiğit, Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ahmet Akbaş, Terziler Odası Başkanı Turgay Karadeniz, Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Anahtarcılar Odası Başkanı İsmail Mutlu, Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Uğur Tüfekçi, Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Koçak, Mobilyacı ve Marangozcular Odası Başkanı İbrahim Ülker, Elektrik ve Elektronikçiler Odası Başkanı Nihat Kahvecioğlu, Ayakkabıcılar Odası Başkanı Adnan Konaş, Berberler Odası Başkanı Zabit Plan, Kuaförcüler Odası Başkanı Savaş Kiraz, Kuyumcular Odası Başkanı Tevfik Sönmez, Pazarcılar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, İlkadım Belediyesi Meclis Üyeleri katıldı.
Esnaflar adına genel bir konuşma yapan Metin Genççakır, "Esnafların ekonomik kriz içersinde boğulduğunu ifade etti. Ekonomik krizden en çok etkilenen kesimin esnaf ve sanatkarlar olduğunu söyleyen Genççakır, son zamanlarda pazarcılık konusunda Samsun'da keşmekeşliğin olduğunu kaydederek, "Bu karışıklığın bir an önce giderilmesi gerekir" dedi.

DEMİRTAŞ: "GAYEMİZ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ORTAK HAREKET ETMEKTİR"
Göreve geldiğimiz günden beri pazaryerlerinin düzenlenmesi ile Pazarcılar Odası İle birlikte ortak bir çalışma yapıldığını kaydeden Başkan Necattin Demirtaş, "Meslek odalarının mesleki yapılarını bilen birisiyim. Bizim arzumuz meslek odalarıyla sorunların çözümünde ortak hareket etmektir. Biz örnek olarak pazar yerlerinin düzene sokulması için ortak bir çalışma yaptık. Bu çalışma sonucunda arkadaşlarımız bu konuyu yakından takip ediyorlar. Çalışmanın olumlu olumsuz yönlerini ele alınarak genel menfaat şeklinde konuyu uygulanmaya çalışacağız. Tüm detayları ile çalışmayı genele yaymanın çıkaracağı sonuçları artı ve eksileri ile ele alacağız. Hem esnafı hem üreticiyi hem de tüketiciyi ilişkiler açısından zarara sokmadan ortak bir noktada nasıl buluşturabilirizin kaygısını taşıyoruz. İnsanlar sadece kendi menfaatlerini düşünerek olaya tek taraftan bakmamalı. Ortak menfaatlerin buluştuğu bir merkezde konuyu ele almalıyız. Tüm sonuçlarını meclisimizle tartışacağız. Meclisimizin verdiği karara göre konuyu uygulayacağız" diye konuştu.

İNANÇ: "HAKSIZ REKABET ALTINDA EZİLİYORUZ"
Samsun'un bir işsizlik şehri olduğunu belirten Yabancılar Çarşısı Odası Başkanı Olcay İnanç, şehirdeki işsizliğin çözümü noktasında siyasilere ve bürokratlara büyük iş düştüğünü belirtti. "Samsun'daki işsizlik sorunu yeni iş sahaları açılarak giderilebilir" diyen İnanç, şöyle konuştu: "Pazar günleri Samsun prestij caddesi olan Mecidiye'nin arka sokakları diğer illerden gelen esnaflarla dolmakta. Zaten Samsun esnafının hali perişan. İlçe minibüslerinin şehre girmemesi de bu duruma etken. Hepsi birbirine bağlı zincir halkası gibi. İlçe minibüslerinin şehre girmemesi biz esnafları etkiliyor. Yani esnaf şu anda çok zor durumda. Zor şartlar altında mücadele veriyor. Bir de çevre illerden gelen bu esnafların vergi vermeden konuşlanıp ticaret yapması bizi etkiliyor. Vergileri yok. Herhangi bir yükümlülükleri yok. Zaten Yabancılar Çarşısı hafta içleri inanılmaz bir şekilde günü boş geçiriyor. En çok iş yaptığımız gün hafta sonları. Pazar günü de tüm sokaklar çevre illerden gelen vergisini ödemeden ticaret yapan esnaflarla dolu. Biz bu yükün altında eziliyoruz. İnsanlar bize gelmiyor. Bu durum sadece Yabancılar Çarşısı esnafımızı değil diğer tüm esnaf arkadaşlarımıza zarar verdiğine inanıyorum. Haksız rekabet olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile ilgili sizden gereken desteği bekliyoruz."