Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 'Güneşev' Projesi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, 'Türkiye'nin enerji kurtuluşu güneştedir

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden 'Güneşev' Projesi
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, "Türkiye'nin enerji kurtuluşu güneştedir. Güneş enerjisini teşvik etmek ve yaygınlaştırmak için hükümet politikaları şarttır. Meclis'te bekletilen Yenilenebilir Enerji Yasası bir an önce çıkmalıdır" dedi.
Başkan Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aktekin, Temiz Enerji Koordinatörü Yüksek Mimar Erdem Armen ve Yardımcısı Engin Erarslan ile basın toplantısı düzenledi. Başkan Akaydın, 3 Mart Çarşamba günü Türkiye'nin ilk Güneşevi'nin temelini atacaklarını belirterek, "Güneş enerjisi mega projelerimiz arasında yer alıyordu. 11 ayda bu konuda büyük bir enerji harcadık. Türkiye'de ilk kez temiz enerji koordinatörlüğü kuran belediyeyiz. Oldukça iddialı bir projedir. Bu proje 'Antalya halkı kısa bir zaman sonra elektriği bedava üretecek, para ödemeyecek' gibi basit şekilde algılanacak bir proje değildir" dedi. Dünyada fosil kökenli yakıtların hızla tükendiğini ve alternatif enerji kaynaklarına ihtiyaç olduğunu anlatan Başkan Akaydın, "Güneş, insanoğlunun sürdürülebilir temiz enerji kaynakları açısından en zenginidir. Güneş enerjisi teknolojisi giderek ucuzlamakta. Bu teknolojiyi kurduğunuzda geri dönüşümü 5 yıl. 50 yıl boyunca kullanılabiliyor. Avrupa hızla bu enerjiye yöneliyor. Güneş enerjisi olan Antalya niye faydalanmasın diye düşünüyoruz. Biz bunun öncüsü, lokomotifi, lideri olmak istiyoruz" diye konuştu. "Türkiye'nin enerji kurtuluşu güneştedir" diyen Akaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğal gaz temiz bir enerji ancak pahalı ve ülkeyi dışa bağımlı hale getiriyor. Güneş enerjisi Türkiye için daha ulusalcı bir enerjidir. Bu sistemi teşvik ederek yaygınlaştırmak, tamamen hükümet politikalarına bağlı. Meclis'te bekletilen Yenilenebilir Enerji Yasası bir an önce çıkmalıdır. Otoprodüksiyon yapan kurum ve kişilere sübvansiyon sunulması gerekmektedir. Sektör hazır. Sadece yasanın çıkmasını bekliyor."
BELEDİYENİN ENERJİSİ GÜNEŞTEN GELECEK
Büyükşehir Belediyesi'nin yakında güneş panelleri kurarak, belediyenin elektrik ihtiyacının bir kısmını güneş enerjisinden sağlayacağını açıklayan Başkan Akaydın, "ALDAŞ şirketimiz de belediyeye ait atık su tesislerinde güneş tarlaları kuracak. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2012 yılında, kentin aydınlatması Büyükşehir Belediyesi'ne geçecek. Biraz masraflı bir sermaye gerektirse de Antalya'nın aydınlatmasını fotovoltaik aydınlatma sistemi ile kurgulamayı düşünüyoruz. Ayrıca LED teknolojisini uygulayıp aydınlatmayı tasarruflu kullanacağız. LED teknolojisini yakın gelecekte geliştireceğimiz projelerde göreceksiniz" dedi.Başkan Mustafa Akaydın, temeli atılacak Güneşev ve Ekolojik Eğitim Merkezi ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Güneşevi, kendi elektriğini üreten, yağmur suyunu kullanan, bir öncü ve eğitim merkezi olacak. Vatandaşlara, öğrencilere ve gençlere eğitim verecek. Hizmet ve teknik işbirliği yapmak isteyen kişilere hizmet sunacak. Konferans salonu olacak. Kendi serasında sıfır emisyon bitki üretiminde bulunacak. İlgili parkurlarında güneş enerjisiyle çalışacak modeller geliştirecek. Bu konuda öncü bir kent olmanın gururunu yaşıyoruz."
Başkan Akaydın, gündemde uydu ekolojik kentler yaratmak olduğunu da sözlerine ekleyerek, "Antalya'nın gelecekteki planlamasında gereklidir. Dünyada yeni bir konsepttir. Bunu uygulayan dünyada 101 civarında kent var. Kendi enerjisini yaratan tüketen, kendi suyunu arıtan, yağmur suyundan yararlanan, ekolojik şekilde sıfır emisyon tarım üretimi yapan kentler kuruluyor. Teşvik edilebilirse Antalya'nın geleceği uydu ekolojik kentlerdedir. Büyükşehir sınırları içinde bunu yapmak mümkün" dedi.
GÜNEŞİ ALGILAMA SÜRECİ BAŞLAYACAK
Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen ise güneş enerjisini teşvik edici ve özendirici boyutuyla Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nin de içine alma çalışmalarının sürdüğünü belirtti.Armen, "Güneş enerjisindeki aydınlanma Antalya'dan başlayacak, önce çevre, sonra da tüm Türkiye aydınlanacak. Bitmeyecek, tükenmeyecek bir temiz enerji ile karınca kararınca dışa bağımlılık zincirlerinin de kırılmasına katkı sağlanacak. Antalya'nın hedefi bir dünya güneş kenti olmaktır. Özellikle parlamentoda bekleyen enerji teşvik yasası da çıkınca bu hedefe ulaşım yolları kısalacaktır" diye konuştu.
Toplantının ardından Başkan Akaydın, Genel Sekreter Mehmet Aktekin ve Temiz Enerji Koordinatörü Erdem Armen, güneş enerjisiyle çalışan bisikletle, belediye önünde kısa bir tur attı.