Kredi alımında sağlanan kolaylıklar dolandırıcılığı tetikliyor

Kredi alımında sağlanan kolaylıkların dolandırıcılıkları tetiklediğini ileri süren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, ''Bankaların bir kimlik kartı fotokopisi veya bir SMS ile kredi vermesinin önüne geçilmesi gerek'' dedi.

Kredi alımında sağlanan kolaylıklar dolandırıcılığı tetikliyor
Kaya, Tüketiciler Birliği Adana Şubesi tarafından düzenlenen bir etkinliğe katılmak için geldiği kentte, son haftalarda ''kredi dolandırıcılığına'' yönelik çok sayıda şikayet almaya başladıklarını söyledi.

Kolay kredi vermek adına düzenlenen kampanyalar nedeniyle vatandaşların mağdur olduğunun altını çizen Kaya, ''Bankalar bir kimlik fotokopisi ve SMS'den gönderilen TC kimlik numarası ile kredi verir hale geldi. Kredi alımındaki kolaylık ise dolandırıcılığı tetikliyor'' dedi.

Dolandırıcılığı meslek haline getiren kişilerin sürekli kendisini geliştirdiğine dikkati çeken Kaya, şöyle konuştu:

''Bugün bir kimlik fotokopisinin bir başkasının eline geçmesi çok basit. Çünkü çoğu devlet dairesine, özel sektör kuruluşlarına gittiğinizde kimliğin aslı yerine fotokopisi isteniyor. Kötü niyetli kişiler sizin kimlik fotokopinizi her yere dağıtabilirler. Tüketiciden kaynaklanmayan basit bir durum ancak sonuçları ağır oluyor. Bankaların burada daha akıllı davranması gerek, kimliği aslı ile fotokopisi istenmeli, bankalarda da art niyetli kişiler olduğunu düşünüyoruz. Bankalar biraz tüccar ise yanında çalıştırdığı kişiye, (kimliğin aslı ile işlem yap aksi takdirde zararı biz çekeriz) demesi lazım. Bilişim çağı ile suçların arttığı ortada. Suçlar daha kolay işleniyor. Cep telefonundan mesaj atıyorsunuz, kredi veriliyor. İnsanlar dikkatli olmalı, TC kimlik numarasını, kimlik fotokopisini kimlere verdiğine dikkat etmeli.''

Savcılıklar bu tür şikayetlerle dolu

Başvuru kolaylığının yanında kredi onaylarının da bir kaç basit soruyla yapılabildiğine dikkati çeken Kaya, ''Kredi alınması kadar onun onaylanması da dolandırıcıların kolayca öğrenebileceği bir kaç soruyla hallediliyor. Kişisel bilgileri toplayan bir dolandırıcı, vatandaşın geleceğini karartacak harcamayı yaparak ortadan kayboluyor. Savcılıklar bu tür şikayetlerle dolu, sayı da her geçen gün artıyor'' dedi.

Kendilerine de çok sayıda şikayet geldiğini bu kişileri savcılıklara yönlendirdiklerini belirten Kaya, kredi dolandırıcılıklarında asıl sorumluların ise tüketici yerine bankalar olması gerektiğini söyledi.