Arap Birliği, Güney Sudan'a Yatırım İçin Harekete Geçti

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Güney Sudan'ı ziyaret etti

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Güney Sudan'ı ziyaret etti. Bölgeye Arap yatırımcıları çekerek kalkınmayı sağlamak amacıyla iş adamları, siyasiler ve gazetecilerden oluşan 120 kişilik heyetle Güney Sudan bölgesinin başkenti Juba'ya çıkarma yapan Arap Birliği, Güney Sudan yöneticileriyle bir araya geldi.
Güney Sudan yöneticileri, bölgede yapılmasını istedikleri yatırım çeşitlerini, yatırımcılara ne tür garanti ve kolaylıklar sağladıklarını ve yatırım yapılacak bölgeleri iş adamlarına anlattı. Sudan'da birliğin sağlanması için sloganların yeterli olmadığının altını çizen Amr Musa, ülkede birliğin çekici hale getirilmesinin gereğini vurguladı. Güney Sudan'ın başkenti Juba'da düzenlenen 'Güney Sudan'ın Kalkınması İçin Yatırım' başlıklı konferansa Güney Sudan Yönetimi Başkanı ve Sudan Devlet Başkanı Ömer el
Beşir'in Birinci Yardımcısı Silva Keer de katıldı.
23 Şubat 2010 tarihinde Güney Sudan'da gerçekleştirilen konferanstan tam 10 gün önce Darfur'un üç ayrı bölgesini de ziyaret eden Arap Birliği Genel Sekreteri ve daimi üyeleri, Darfur'un Faşir kentinde Sudan'da birlik ve bütünlüğü desteklemek amacıyla, olağan dışı bir toplantı düzenlemişti.
Güney Sudan'da 2011 yılında bölgenin Sudan'dan ayrılıp ayrılmaması ile ilgili referandum düzenlenecek. Sudan halkının genel kanaati Güney Sudan'ın ülkeden ayrılacağını şeklinde. Güney Sudanlıların da çoğunluğunun Sudan'dan ayrılması yönünde oy kullanacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar Güney Sudan'ın geleceğinin belirleneceği referandum öncesinde, Sudan Halk Kurtuluş Hareketi yöneticilerinin kararının son derece önemli olduğunu belirtiyor.