Sivil Toplum Örgütlerinden 'Dap' Ve 'Gap' Çabası

Sivil toplum örgütü başkanları toplanarak, Sivas'ın Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsama alanı içine dahil edilmemesini değerlendirdi.

Sivil Toplum Örgütlerinden 'Dap' Ve 'Gap' Çabası
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda (STSO) yapılan programa, STSO Başkanı Osman Yıldırım, Sivas Ticaret Borsası Başkanı Turgut Hastaoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Beşir Köksal ve Sivas Ziraat Odası Başkanı Durmuş Şeker katıldı.
Programda konu ile ilgili olarak bir konuşma yapan STSO Başkanı Osman Yıldırım, Sivas'ın yüz ölçümü bakımından Türkiye'nin ikinci büyük ili ve potansiyel olarak da tarım ve hayvancılığa elverişli bir yapısı olduğunu hatırlattı. Yıldırım, "Son zamanlarda çıkan bütün teşviklerden Sivas yararlanmıştır. Ama bölgesel olan DAP ve GAP hayvancılığı destekleme teşviklerinde, Sivas kapsam dışı bırakılmıştır. İki bölgeye bu teşvikler verilmiş, bunun dışındaki bölgelere bu destek ve teşvikler verilmemiştir. Biz bunun, ülkemiz için ve Sivas için bir yanlış olduğunu düşünmekteyiz" dedi.
Sivil toplum başkanları ile birlikte Ankara'ya giderek, hem DAP ve GAP projeleri ile hem de Sivas'ın genel tarım ve hayvancılığı ile ilgili görüşme yaptıklarını ifade eden Yıldırım, "Bizim için önemli olan DAP'ta ki teşviklerin, Sivas içinde uygulanmasıdır. Özellikle Doğu Anadolu'da Gümüşhane ve Bayburt'un normalde Karadeniz Bölgesi'nde olması, ama bu proje kapsamında DAP'ta olması konusunda görüş beyan ettik. Bizim burada talebimiz, Gümüşhane ve Bayburt'un neden DAP'ta olduğu değil, Sivas'ın potansiyeli olduğu halde neden DAP'ta olmayışıdır. Onun içinde biz Sivas'ın bu teşvik ve desteklerin içerisinde olması için talepte bulunduk. Sonuç olarak şuan yürürlükte olan teşvik ve desteklerden olan GAP'a ve DAP'a uygulanan desteklerden, Sivas'ın yararlanamayacağıdır" diye konuştu.
STSO Başkanı Osman Yıldırım, Ankara temasları sırasında Tarım ve Köyişleri Bakanı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğululları ve Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş ile konu ile ilgili olarak görüşmelerde bulunduklarını belirterek, "Sivas'ın tarım ve hayvancılığın gelişmesi için ve var olan bu potansiyelin desteklenmesi gerektiği bilincinde olduklarını bunun içinde havza bazında yeni destekler vereceğini, belki Sivas ile ilgili yeni bir teşvik çıkaracaklarını belirttiler. Bizde bununla ilgili önümüzde günlerde bizim havzamızı, beraber aynı havzada bulunduğumuz veya beraber aynı bölgede bulunduğumuz, tarım ve hayvancılık potansiyeli olan illerle görüşerek, Sivas'ın bu teşviklerden yararlanabilmesini sağlamaya çalışacağız" şeklinde konuştu.