Etso Meclis Başkanı Özakalın, Kudaka Uzmanlarıyla Buluştu

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulan ve Erzurum-Erzincan-Bayburt illerini kapsayan bölgenin kalkınmasında etkin ve öncü rol oynayacak olan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (KUDAKA) alınan 30 uzman personelin 2 haftalık eğitim programı devam ediyor

Etso Meclis Başkanı Özakalın, Kudaka Uzmanlarıyla Buluştu
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda kurulan ve Erzurum-Erzincan-Bayburt illerini kapsayan bölgenin kalkınmasında etkin ve öncü rol oynayacak olan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (KUDAKA) alınan 30 uzman personelin 2 haftalık eğitim programı devam ediyor.
Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen eğitim programının dünkü bölümüne, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan'ın daveti üzerine konuşmacı olarak katılan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın, KUDAKA'nın genç uzmanlarının Erzurum ekonomisiyle ilgili sorularını cevaplandırdı. Özakalın, Ajans'ın uzmanı Fatih Yılmaz'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda işsizlikten, tarım ve hayvancılığa, hizmet sektöründen teşvik yasalarına kadar çeşitli konulara değindi. Konuşmasının başında ETSO'nun misyonundan söz eden Meclis Başkanı Özakalın, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın da bölgenin kalkınması adına önemli bir misyon üstlendiğini söyledi. İlin en önemli sivil kitle örgütlerinin başında gelen Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası'nın, şehrin ekonomik ve sosyal sorunlarının çözümünde her zaman öncülük ettiğini altını çizen Başkan Özakalın, Erzurum'un ticaret potansiyelinin harekete geçirmek ve güçlenmesine zemin hazırlamak için kolektif ruhun oluşması gerektiğini vurguladı.
Erzurum'da son yıllarda eğitim, turizm ve sağlık alanında önemli yatırımlar yapıldığını hatırlatan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, şunları söyledi;
"Bu alanlarda yapılan yatırımlar elbette bizleri mutlu ediyor. Ancak bölgemizin lokomotif sektörlerinden olan tarım ve hayvancılığında da en kısa sürede eski gücüne kavuşturulması gerekiyor. Bunun için çıkarılan teşvikler mutlak surette amacına hizmet etmeli, geçmişte olduğu gibi atılda kalacak teşvik yatırımlarına yol açmamalı. Tarımsal potansiyel doğru değerlendirilmeli daha önce yapılan hatalar tekrarlanmamalı. Cumhuriyetin ilk yıllarından Türkiye'nin 3 milyar dolarlık ihracatına Erzurum'un 300 milyon dolarlık bir katkı sağladığı asla unutulmamalı ve bölgemizin böyle bir kapasiteye sahip olduğu hiçbir zaman gözardı edilmemelidir."
Erzurum'da işsizlik kadar kaliteli işgücü sorunu da yaşandığını kaydeden Özakalın, bu sorunun aşılması için sanayi ve meslek okullarının entegrasyonunun mutlaka sağlanması gerektiğini belirterek, bu amaçla yürütülen çalışmalara ETSO olarak destek verdiklerini söyledi. Erzurum'a yapılan kamu yatırımlarının özel sektör yatırımları için cazibe sağladığını anlatan ETSO Meclis Başkanı Saim Özakalın, "Bölgemizin iklimsel koşulları da dikkate alındığında, kamu yatırımları ne kadar çok olursa özel sektöründe aynı oranda yatırım yapacağı görülecektir. Tabi bu süreçte Erzurum'daki müteşebbisler de mutlaka taşın altına elini koymalı ve ortaklık kültürünün ve birlikte hareket etmenin en güzel ürünü olan Aşkale Çimento örneklerini çoğaltmalıyız" dedi.
Toplantı, Başkan Özakalın'ın KUDAKA uzmanlarının çeşitli konulardaki sorularını cevaplandırmasıyla devam etti.