13 Kare Sanat Festivali 13 Aralık'ta başlıyor

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Altın Koza şirketi tarafından düzenlenen ve Adana'nın ikinci büyük sanat etkinliği olan 13 Kare Sanat Festivali 1

Adana Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Altın Koza şirketi tarafından düzenlenen ve Adana'nın ikinci büyük sanat etkinliği olan 13 Kare Sanat Festivali 13 Aralık'ta başlıyor. 19 Aralık'a kadar devam edecek festival, her yıl olduğu gibi bu yıl da fotoğraftan resme, tiyatrodan edebiyata kadar sanatın çeşitli dallarını sanatseverlerle buluşturacak.

Tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleştirileceği festivalin bu yılki onur konuğu, tiyatrocu – yazar Sunay Akın. Akın, 'Söz Gösterisi' adlı tek kişilik oyunuyla 13 Aralık Pazartesi günü Adanalılarla birlikte olacak. Festivale ayrıca yazar İpek Çalışlar ve ünlü fotoğraf sanatçısı Süreyya Martin de katılıyor. Festivalin son günündeyse Woody Allen Sineması üzerine bir söyleşi ve film gösterimleri yapılacak.

1995 tarihinde fotoğraf çekim gezisine giderken gerçekleşen bir trafik kazası sonucu vefat eden AFAD (Adana Fotoğraf Amatörleri Derneği)'lı 13 fotoğrafçının anısını yaşatmak üzere ilk kez 1999 yılında, Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından AFAD'ın katılımı ile düzenlenmeye başlanan, ancak daha sonraki yıllarda Adana'daki tüm sanat kuruluşlarının desteğiyle gelişerek, çeşitli disiplinleri içeren bir etkinlik halini alan13 Kare Sanat Festivali'nin 12.'si için geri sayım başladı.

13 Aralık Pazartesi günü başlayacak festivalde ilk olarak, Adana Kültür Sanat Derneği Resim Grubu'nun 'Yağlı Boya Resim Sergisi gerçekleştirilecek. Sergide Ganime Karabucak, Hatice Güvel, Hikmet Karabucak, İbrahim Yödek, Meliha Denktaş, Sevinç Kökenler, Sezaver Seçki ve Veysel Kubat'ın eserleri sanatseverlerle buluşacak. 75. Yıl Sanat Galerisi'nde gezilebilecek serginin açılış kokteyli saat 18.00'da yapılacak.

Saat 18.45'de 75. Yıl Sanat Galerisi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne 'Dostluk ve Sanat Yürüyüşü' yapılacak. Yürüyüşün ardından saat 19.00'da, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda önce festivalin açılış konuşmaları ardından ise 'Altın Kamera Ödüllü Fotoğraf Gösterisi ve Ödül Töreni' gerçekleştirilecek.

5 SANATÇIYA ÖDÜL VERİLECEK

AFAD'ın, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu adına yürüttüğü ve bu yıl onaltıncısını gerçekleştirdiği yarışmaya, Türkiye'nin dört bir köşesinden fotoğrafçılar büyük ilgi gösteriyor. Yarışmada, Siyah Beyaz, Renkli ve Deneysel baskı dallarında başarılı görülen 5 sanatçıya ödül veriliyor.

Yarışmaya, katılımcılar birbirini tamamlayan, bütünleyen ve bir öykü anlatan 3 kare fotoğrafla başvurabiliyor.

Aynı gün, saat 19.30'da ise yine Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda Onikinci 13 Kare Sanat Festivali'nin Onur Konuğu Sunay Akın'ın tek kişilik oyunu 'Söz Gösterisi' izlenebilecek.

14 Aralık Salı günü ise ilk olarak, Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası)'nde, 10.00 ile 12.00 saatleri arasında, tiyatrocu ve kukla sanatçısı Mahmut Hazım Kısakürek'in yönetiminde 'UNESCO – Somut Olmayan Kültür Mirası Karagöz Yaşayacak' başlıklı atölye çalışması gerçekleşecek. Çalışmaya lise düzeyindeki öğrenciler katılacak. 13 Kare Sanat Festivali'nin gelenekselleşen bu bölümünün her yıl olduğu gibi, yine büyük ilgi görmesi bekleniyor. Atölye çalışması 15 Aralık Çarşamba, 16 Aralık Perşembe, 17 Aralık Cuma günü aynı saat ve yerde yinelenecek.

Aynı gün saat 20.00'da ise Adana Şehir Tiyatrosu oyuncularının sahneleyeceği 'Misafir' adlı oyun izlenebilecek.

SANAT ENGEL TANIMAZ

15 Aralık Çarşamba günü, saat 15.00'de, Sabancı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Kent Konseyi Engelli Meclisi tarafından düzenlenen 'Sanat Engel Tanımaz' başlıklı sergi sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Saat 17.30'da ise, Anadolu Geleneksel Sanatlar Derneği ve Ceyhan Lions Kulübü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Geleneksel Türk Sanatları Adana Buluşması' başlıklı sergi gezilebilecek. Minyatür Sanatçısı Prof. Dr. İlter Uzel, hattat Davut Bektaş, kaat'ı Dürdane Ünver, ebru sanatçısı Yılmaz Eneş, minyatür sanatçısı Özcan Özcan, hattat Mahmut Şahin ve sedef metal – oygu sanatçısı Mesut Dikel'in eserlerinin görülebileceği sergi, Büyükşehir Belediyesi Fuayesi'nde gerçekleştirilecek.

Aynı gün saat 20.00'da Adana Şehir Tiyatrosu'nun sahneleyeceği 'Misafir' adlı oyun, festival kapsamında ikinci kez izleyiciyle buluşacak.

TEPEBAĞ KONAKLARI SERGİSİ

Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası), 13 Kare Sanat Festivali kapsamında çok özel bir sergiye evsahipliği yapacak. Küratörlüğünü, S. Haluk Uygur'un yaptığı, Altın Oran Düşünce ve Üretim Platformu üyesi olan 7 fotoğrafçının ortak çalışması olan 'Yaşanmışlıklarıyla Tepebağ Konakları Sergisi', Adana'nın en eski yerleşmesi olarak da bilinen Tepebağ Höyüğü üzerinde yer alan konakların fotoğraflarından oluşuyor.

Altın Oran Düşünce Platformu üyesi fotoğrafçılar Mehmet Emin Arıcı, Reşat Sağbaş, Yıldız Çetinkaya, İlhan Yağar, Gülsüm Ünal, Ogün Burduroğlu'nun eserlerinden oluşan sergi, Adanalı fotoğrafçı Mehmet Dilci'nin 30. sanat yılını kutlamak ve daha önce arşive girmemiş tescilli Adana konaklarının, Mehmet Baltacı Fotoğraf ve Sinema Tarihi Müzesi'nin arşivine sunmak amacını taşıyor.

Tamamlanması bir yıl alan proje kapsamında tescilli konaklar, hem iç hem de dıştan görüntülendi. Burada amaç ise konakların yaşanmışlıklarına ışık tutmaktı. Projeyle hem Tepebağ'ın Adana için önemi vurgulandı hem de Mehmet Dilci'nin anısına da kalıcı bir ürün bırakılmış oldu.

Proje, 13. Kare Sanat Festivali kapsamında 16 Aralık 2010 Perşembe günü saat 18.00'da kokteyl eşliğinde Adana Kültür Sanat Merkezi (Tarihi Kız Lisesi Binası)'nde sanatseverlerle buluşacak.

'Yaşanmışlığı İle Tepebağ Konakları' başlıklı serginin açılışının ardından, saat 18.30'da aynı yerde Reha Bilir'in 'Birkaç Yüzyıllık Tahmiste Birkaç Yüz', Tahir Özgür'ün 'Rakım Eksi 750: Madenciler', Bülent Özkan, Murat Tahiroğlu, Erhan Yelekçi, Mehmet Emin Arıcı ve Reşat Sağbaş'ın 'Çıplak Ama Değil' başlıklı fotoğraf gösterileri gerçekleştirilecek. Aynı gün saat 20.00'de ise, Adana Öğretmenler Korosu'nun 'Türk Sanat Müziği Konseri' dinlenebilecek. Konser kapsamında saat 21.00'da, TRT İstanbul Radyosu Türk Müziği Sanatçısı Melihat Gülses sahne alacak.

İPEK ÇALIŞLAR ADANALILARLA BULUŞUYOR

Festival kapsamında 17 Aralık Cuma günü, Adanalı ressam Mahmut Adanır'ın çalışmaları 'Retrospektif Resim Sergisi: Mahmut Adanır' başlıklı sergiyle meraklılarının beğenisine sunulacak. Adana Ressamlar Derneği'nin katkılarıyla gerçekleşen etkinlik, saat 18.00'da Sabancı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde gerçekleşecek.

Aynı gün, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, solist Mehmet Kerim Okan Şar eşliğinde bir konser verecek. Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleşecek konser, saat 20.00'da başlayacak.

18 Aralık Perşembe günü, yazar İpek Çalışlar 'Latife Hanım ve Halide Edip Adıvar'ın Kadın Haklarına Katkısı' konulu bir söyleşiyle Adanalılarla buluşacak. Adana Kültür Sanat Derneği'nin katkısıyla yapılacak söyleşi, saat 14.30'da Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda gerçekleşecek.

Aynı gün saat 18.00'da ise, ünlü fotoğraf sanatçısı Süreyya Martin'in 'Sen Beni Görmedin' başlıklı sergisi festival kapsamında sanatseverlerle buluşacak. Sergi yeri ise, AFAD Kasım Gülek Sergi Salonu.

13 Kare Sanat Festivali'nin son günü sinemaya ayrıldı. Woody Allen'ın 'Kim Kiminle Nerede?' ve Reha Erdem'in 'Kosmos' adlı yapımları 19 Aralık Pazar günü, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda izleyiciyle buluşacak.

'Kim Kiminle Nerede?'nin gösteriminden önce Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Nilay Ulusoy, saat 13.00'da 'Woody Allen Sineması'

başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek. 13.30'da ise filmin gösterimine geçilecek. Kosmos ise saat 15.30'da gösterilecek.