Ruh sağlığı hizmetinde yeni dönem: Hastalar resim yapıp yemek pişiriyor

Sağlık Bakanlığı, ağır yeti yitimine neden olan şizofreni ve benzer hastaları, resim, müzik, seramik ve yemek yapma gibi aktivitelerle buluşturuyor. <

Sağlık Bakanlığı, ağır yeti yitimine neden olan şizofreni ve benzer hastaları, resim, müzik, seramik ve yemek yapma gibi aktivitelerle buluşturuyor.

Sistemin uygulandığı hastanelerden Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Erhan Kurt, bugüne kadar bu hastalara sadece hastanelerde hizmet verildiğine dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerde böyle bir modelin uygulanmadığını söyleyen Kurt, "Hasta, hastanenin dışında, mahallelerde toplum ruh sağlığı merkezleri var, oradan hizmet alıyor." dedi.

Bu çerçevede Türkiye'de kurulan toplum ruh sağlığı merkezleri hakkında bilgi veren Kurt, "O ilçede ikamet eden şizofreni ve benzeri hastalar kaydediliyor. Merkezlerde, hasta ve ailelerinin eğitimleri, beceri geliştirme çalışmaları yapılıyor, tedavileri takip ediliyor." diye konuştu.

Toplum Ruh Sağlığı merkezlerine gelmeyen hastaların, kurulan ev takip timleri ile takip edildiğini kaydeden Kurt, "Bu timler, hastanın durumunu evinde takip ediyor. İlaç alıp almadığı, hastalığının ne durumda olduğu, poliklinik ihtiyacının olup olmadığı gibi işlemler izleniyor." şeklinde anlattı.

HASTALAR RESİM, MÜZİK VE SERAMİK İLE TANIŞIYOR

Toplum ruh sağlığı merkezlerinde hastalara resim, seramik, ahşap gibi el sanatları çalışmaları yaptırıldığını belirten Kurt, "Burada birkaç amaç var. Bir tanesi, hastanın becerisini artırmak. Diğer hastalar ve sağlık çalışanları ile temasını artırarak, daha sosyal hale gelmesini sağlamak. İletişim ve el becerisini artırmak. Yani hastayı rehabilite etmek." şeklinde konuştu.

Bu hastaların genelde içine kapanık kişiler olduğunu ve eğitimlerini yarım bıraktıklarını da söyleyen Kurt, şöyle devam etti: "İkincisi de, bu hastalar genelde bir işte çalışmıyorlar, ya da işlerini bırakmış oluyorlar. Onların eğitimlerine devam etmeleri için bir geçiş ve yapacakları iş konusunda da becerilerinin gelişmesini sağlamak."

Sistemin Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde de uygulandığını hatırlatan Kurt, "Yemek yapmak gibi şeyler de var. Bizim hastanemizde de mevcut. Hastanenin mutfağı var. Orada hastalar çalışıyorlar. Çalışanlarla birlikte, poğaça – kek yapıyorlar. Bu da onlara öğretilmiş oluyor." diye belirtti.

TÜRKİYE GENELİNDE YAYGINLAŞTIRILMASI HEDEFLENİYOR

Bu aktivitelerin tedavinin ana parçası olduğunu vurgulayan Kurt, "Tabii tüm bunlar müzik, resim, yemek yapmak gibi şeyler ana tedavinin yanında, yardımcı unsurlar, bunu kesinlikle unutmamak lazım." uyarısında bulundu.

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sayısının üniversiteler dahil 8 olduğunu dile getiren Kurt, gelecek 5 -10 yıl içerisinde sayının 240'a çıkarılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.