Hz. Mevlana Vefatının 737. Yıldönümünde Anılıyor

Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretleri'nin 737. Vuslat Yıldönümü törenleri başladı.

Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk, Mevlana ve KTO-Karatay üniversitelerinin rektörleri, siyasi partilerin Konya milletvekilleri, bürokratlar ile çok sayıda yerli ve yabancı konuk katıldı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Hz. Mevlana'yı anma etkinliklerinin yüzlerce yıldır aralıksız sürdürüldüğünü belirterek, "Bugün Sevgi Yürüyüşü ile başlayan törenler, 17 Aralık günü Başbakanımız ve
devlet adamlarının katılacağı Şeb-i Arus töreniyle sona erecek. Bu 10 gün boyunca on binlerce misafiri Konya'mızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağız. Neden milyonlarca insan her yıl Konya'ya ve Hz. Mevlana'ya koşarak geliyor? Bence bu kendiliğinden doğan bir sevgi. Çünkü Hz. Mevlana, 'Biz bu topraklara sevgiden başka tohum ekmedik' diyor. Bu ekilen tohumlar bugün sevgi olarak, hoşgörü olarak yeşeriyor ve insanları Konya'ya getirmeye devam ediyor" dedi.
Vali Aydın Nezih Doğan ise, bugün Konya'dan tüm dünyaya barış ve sevgi mesajları yayıldığını ifade ederek, "Bugün, dünyanın bu mesajlara daha çok ihtiyacı var. Medeniyetin beşiği kabul edilen Avrupa, kendi vatandaşlarına bile ülkelerinde ikamet etmeyi bazı şartlara bağladı. Bu, Avrupa'da ciddi bir ayrımcılık hareketinin başladığının bir işareti. Bu ayrımcılığın esası dil ve ırka dayanıyor. Halbuki Hz. Pir, 750 yıl önce 'Biz birleştirmek için geldik. Ayırmak için değil' demiş. O, bize iyi niyet ekseninde
yaşamayı tavsiye ediyor. Şüphesiz ki Avrupalılar bugünkü yaşam kalitelerini o dışladıkları insanlara borçludurlar. Unutmayalım ki insan her yerde insandır" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu eşliğinde sanatçı Ahmet Özhan, tasavvuf müziğinden örnekler seslendirdi. Konserin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Tasavvuf Müziği Konya Sema Topluluğu tarafından sema ayini gerçekleştirildi. 4 selamdan oluşan sema ayini, postnişinin okuduğu duanın ardından sona erdi.
7-17 Aralık tarihleri arasında devam edecek olan etkinliklerde gündüz ve akşam olmak üzere toplam 16 sema ayini gerçekleştirilecek ve 17 Aralık günü yapılacak Şeb-i Arus töreni ile törenler sona erecek.