Demirtaş Cannes'tan Güzel Haberlerle Döndü

Kruvaziyer turizminde İzmir'e son 7 yılda gelen yolcuların yüzde 56'sını getiren Costa Crociere firmasının Ceo'su Pier Luigi Foschi, İzmir Kruvaziyer Liman ihalesine yeşil ışık yaktı; "Rotamız İzmir" dedi

Demirtaş Cannes'tan Güzel Haberlerle Döndü
Kruvaziyer turizminde İzmir'e son 7 yılda gelen yolcuların yüzde 56'sını getiren Costa Crociere firmasının Ceo'su Pier Luigi Foschi, İzmir Kruvaziyer Liman ihalesine yeşil ışık yaktı; "Rotamız İzmir" dedi.
Kruvaziyer sektörüne yön veren fuarlardan birisi olan ve Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen Seatrade Akdeniz Kruvaziyer, Süper Yat, Feribot Fuarı'na katılarak, Costa Crociere firmasının Ceo'su Pier Luigi Foschi ile görüşen İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'e güzel haberlerle döndü.
İzmir'e bir kruvaziyer limanı yapımı konusunda yaşanan gecikmelere rağmen dünyanın en büyük kruvaziyer firmalarından biri olan Costa'nın İzmir'e olan ilgisinin devam ettiğini söyleyen Demirtaş, "Costa Crociere firmasının Ceo'su Pier Luigi Foschi ile Üçkuyulardan sonra Alsancak Limanı için de birlikte çalışma konusunda fikir birliğine vardık" dedi.
İZTO İLE İŞBİRLİĞİ'NE DEVAM...
Foschi'ye İzmir Alsancak Limanı ile ilgili bilgi veren Demirtaş, "Foschi ile görüşmemizde İzmir Alsancak Limanı'nın ÖYK kararı ile "Yük" ve "Yolcu" limanı olmak üzere ikiye ayrıldığı, liman içinde hangar yıkımlarına başlandığı aktardım. Viyadük ayaklarını özellikle sordu, limana uzatılacağı konusunda bilgi verdim. Kruvaziyerlerle gelen turistlerin limanda fazla yürütmeden İzmir'i görmeye nasıl yönlendirebileceğimizi görüştük. Ayrıca kruvaziyer eleman eğitimi ve İzmir çıkışlı Karadeniz ve Doğu Akdeniz destinasyonları ile ilgili özet dosyalarımızı ilettik. Tüm detayları dikkatle dinleyen Foschi, Odamız ile işbirliğine devam etmek istediğini belirterek, liman ile ilgili fizibilite çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini ifade etti" dedi.
COSTA: İZMİR EFES HIZLI TRENİ TEK KELİME İLE MÜKEMMEL...
Costa'nın CEO'su Foschi'ye, Alsancak - Menderes arasındaki bölümü geçtiğimiz günlerde açılan ve ilk etapta Torbalı'ya uzayacak olan Aliağa - Menderes Hızlı Tren Projesi'nin tarihi mirasıyla dünyaca ünlü olan Selçuk ve Bergama'yı birbirine bağlaması için harekete geçildiğini de anlattıklarını söyleyen Demirtaş, "Costa bu haberi heyecanla karşıladı ve tek kelime ile mükemmel dedi. Kruvaziyer gemilerle gelen turistlerin bu yolla Efes'e daha kolay gidebileceğini ve kenti daha detaylı gezme fırsatına sahip olacağını belirtti" diye konuştu.
KRUVAZİYER DEVLERİ 2011'DE İZMİR'DE BULUŞACAK
Seatrade Akdeniz Kruvaziyer, Süper Yat, Feribot Fuar ve Konferansı'nda, Costa Crociere'nin yanısıra, MSC, Silver Sea, Fred Olsen'ın yöneticileri, acenteler, Akdeniz Kruvaziyer Birliği ve Avrupa Kruvaziyer Konseyi yetkilileriyle de görüştü.
İzmir'e yoğun bir ilginin olduğunu ifade eden Demirtaş, 2011 yılında İzmir'de kruvaziyer sektörünün önde gelen isimlerinin katılacağı bir toplantı düzenleneceğini söyledi. Demirtaş, "Akdeniz Kruvaziyer Birliği ve Avrupa Kruvaziyer Konsey Başkanı Manfredi Lefebre D'Ovidio ile İzmir'de özel bir toplantı gerçekleştirilmesi konusun görüştük. Uzun yıllar önce İzmir'e geldiğini ve hayran kaldığını söyledi. Kruvaziyer şirketlerinin CEO'ları ve üst düzey yöneticilerinin katılımıyla İzmir'de bir toplantı düzenleme teklifimizi olumlu karşıladılar. Bu toplantı İzmir'in kruvaziyer turizmindeki gelişimine önemli bir katkı sağlayacaktır" dedi.
2011 AKDENİZ İÇİN ÖNEMLİ BİR YIL OLACAK
Konferans oturumlarında öne çıkan temanın 2011 yılının Akdeniz için önemli bir yıl olacağı yönünde şekillendiğini söyleyen Demirtaş, "Kruvaziyer truzminde sektöre yön veren isimler, 2010 yılında Akdeniz'de Avrupa Limalarından çıkan 5 milyon yolcu sayısına ulaşıldığını, bu rakamın 2009'da 4 milyon olduğu, 2011 yılında şartların iyi gitmesi halinde 10 milyon yolcu beklentisi içinde olduklarını ifade ettiler. Bu potansiyeli İzmir için en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Artık Karayipler destinasyonlarının eskisi gibi revaçta olmadığını biliyoruz. Özellikle Kuzey Amerikalı turistler artık yeni rotalar istiyor. Akdeniz'in önemli bir potansiyel barındırdığını ve uygun iklim koşullarının da kruvaziyer şirketleri için Akdeniz ve İzmir'i öne çıkardığını net bir şekilde gördük" dedi. Kruvaziyer turizminde Akdeniz'in barındırdığı ciddi potansiyele rağmen sektör temsilcileri, Akdeniz'de bulunan limanlarda altyapı çalışmalarının önemine değinildiğine dikkat çeken Demirtaş, "Liman dışında, tur çeşitlerinin de arttırılması gerektiği vurgulandı. Kruvaziyer turizmi şu anda Avrupa'ya 34 milyar dolar gelir sağlıyor ve Avrupa Tersaneleri 2012 yılına kadar yoğun bir şekilde gemi inşa ediyorlar. İzmir olarak bu potansiyelden aldığımız payı arttırmak için çalışmalarımızı arttırarak sürdüreceğiz" diye konuştu. Kruvaziyer turizminde az sayıda ama üst düzey gelir grubuna yönelik yolculara hitap eden Fred Olsen firmasının İşletme Müdürü Nigel Lingard ile görüşen Demirtaş, "Yolcu profili farklı olan firmaların da rotalarına İzmir'i almalarını istiyoruz. İngiliz Fred Olsen firması bir süredir İzmir'e sefer düzenliyor ancak bu seferler bizim isteğimiz düzeyde değil. Bizim isteğimiz, firmanın daha fazla gemisinin İzmir limanına gelmesi. Firmanın işletme Müdürü ile yaptığımız görüşmede de bu isteğimizi dile getirdik" diye konuştu. Fred Olsen İşletme Müdürü Nigel Lingad ise, uzun soluklu ve İngiltere çıkışlı içinde İzmir'in mutlaka bulunduğu farklı destinasyonları programlarına alacaklarını ifade etti.