Müftüden yılbaşı fetvası: Helal dairede eğlenmenin sakıncası yoktur

Sivas İl Müftüsü Yusuf Şahin, yılbaşı akşamı helal dairede eğlenmenin İslami açıdan bir sakıncasının olmadığını söyledi. İnsanın şehevi duygularını ka

Sivas İl Müftüsü Yusuf Şahin, yılbaşı akşamı helal dairede eğlenmenin İslami açıdan bir sakıncasının olmadığını söyledi. İnsanın şehevi duygularını kamçılayıp maneviyatını olumsuz etkileyecek hiçbir oyun ve eğlencenin Allah'ın kuluna yakışmayacağını kaydeden Şahin, "Yılbaşı akşamı çerez alınmasının, Allah'ın insanlar için helal kıldığı rızkları ortaya koyup yemesinin dini açıdan hiçbir sakıncası yoktur." dedi.

2010 yılının son günü, 2011 senesinin ilk günü olan yılbaşı akşamı eğlenceleri tartışılmaya devam ediliyor. Yeni yıl kutlamalarının dini açıdan sakıncası olup olmayacağı konusunda Sivas İl Müftüsü Yusuf Şahin soruları cevapladı. Bu gecede İslam ve Kur'an ahlakı ile Muhammedi edeple zıt düşmeyecek oyun ve eğlencelerin yapılmasının dinen bir sakıncası olmadığını belirten Şahin, helal dairede eğlenmenin ve geçen bir yılın muhasebesinin yapılmasının doğru olacağını ifade etti. İnsanın şehevi duygularını kamçılayıp maneviyatını olumsuz etkileyecek hiçbir oyun ve eğlencenin Allah'ın kuluna yakışmayacağını kaydeden Şahin, "Yılbaşı akşamı çerez alınmasının veyahut da Allah'ın insanlar için helal kıldığı, sağlığına fayda verecek rızkları ortaya koyup yemesinin hiçbir manisi yoktur. Bununla birlikte de arkadaşlar arasında İslam ahlakıyla, Kur'an ahlakıyla, Muhammedi edeple zıt düşmeyecek oyun ve eğlencelerin yapılmasında da dinen bir sakınca yoktur. İslam ahlakıyla örtüşmeyen insanın şehevi duygularını kamçılayıp maneviyatını olumsuz etkileyecek hiçbir oyun ve eğlence Allah'ın kuluna yakışmayacaktır. Hangi milletten olursa olsun bunları yapmanın doğru olmayacağını net bir şekilde söylemek isterim" diye konuştu.

Peygamber efendimiz döneminde de helal dairede eğlencenin yapıldığını belirten Şahin, o dönemde de peygamberimizin eşlerinin talebiyle onları güreş müsabakalarını izlemeye götürdüğünü ve evinde toplanan genç kızların kendi aralarında şiir okuyup şarkı söyleyerek eğlenmelerine izin verdiğini söyledi.

Günümüzde dünyada işlenen yılbaşı hareketlerinin, tamamen İslam'ın tasvip etmediği, içkiyle, kumarla şans oyunlarıyla ve insani fıtratla bağdaşmayan fiziki bir hal aldığını belirten Şahin, "Bu durum sadece İslam için değil gayrimüslim dediklerimiz için bile hoş görülmeyen şeylerdir." dedi. Yılbaşının Hz. İsa'nın doğum günü olarak kutlandığını da hatırlatan Şahin, bugün Hıristiyan âleminin ortaya koyduğu yılbaşı anlayışının da asla İncil ile Hz. İsa'nın öğretileriyle bağdaşmadığını kaydetti. "Çünkü Hz. İsa'nın öğretisi Kur'an öğretisidir" diyen Şahin sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün yapılan yılbaşı etkinlikler ne Hristiyanlıkla ne İslam ile örtüşür. Tamamen insanlığın özüyle, fıtratıyla, yaşamıyla örtüşmeyen bir sistemdir. Bu sistemi biz hoş karşılamıyoruz."