AK Parti'li Kotan ve Eryılmaz'dan 'Doğubayazıt il olsun' teklifi

AK Parti Ağrı milletvekilleri Yaşar Eryılmaz ve Fatma Salman Kotan, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin il olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanl

AK Parti Ağrı milletvekilleri Yaşar Eryılmaz ve Fatma Salman Kotan, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinin il olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM)'na kanun teklifinde bulundu. Milletvekilleri, 1928 yılına kadar il olan Doğubayazıt'ın tekrar il yapılmasını istedi.

Milletvekili Yaşar Eryılmaz, Doğubayazıt'ın sürekli gelişen bir ilçe olduğunu belirterek, "Ülkemizin en doğusunda olan, tarihi ve turistik özelliği bulunan, Türkiye'nin ikinci büyük sınır kapısı ve Ağrı Dağı'nın bulunduğu ilçemizin il olması için Meclis'e teklif sunduk." dedi.

Fatma Salman Kotan ise Doğubayazıt'ın geçmişte de Beyazıt ismiyle sancaktarlık yapan bir vilayet olduğunu ifade etti. Doğubayazıt'ın tekrar il yapılması için gerekli çalışmalara başladıklarını ve bunun için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Kotan, ilçenin tarihi ve turistik eserlerinin çokluğuna dikkat çekti.

İlçede bulunan İshakpaşa Sarayı'nın Topkapı Sarayı'ndan sonra Türkiye'nin ikinci büyük sarayı olduğuna değinen Kotan, şöyle devam etti: "İlçemizdeki Ağrı Dağı Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük dağı olma özeliğini taşıyor. Nuh'un gemisi, Balıkgöl, buz mağaraları, Nuh'un kayıp kenti, Türkiye'nin ikinci büyük sınır kapısı olan Gürbulak Sınır Kapısı ilçemizde. Bu sınır kapısı Türkiye'nin aynası görevini gören tek kapı olma özeliğine sahip. Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya açılan tek kapı özelliği bulunuyor. 80 köyü ve bu köylerden 3 ilçe olma özelliği taşıyor. 3 köyümüz de belde olacak kadar büyük."