Dünya Engelliler Günü Ereğli'de etkinliklerle kutlandı

Zonguldak Ereğli'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen programda, sinevizyon gösterisinde elleri ve ayakları olmayan Nick Vujcic isim

Zonguldak Ereğli'de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen programda, sinevizyon gösterisinde elleri ve ayakları olmayan Nick Vujcic isimli engellinin hayata tutunması engellileri ve programa katılanların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Tüm Türkiye'de olduğu gibi Ereğli'de de etkinliklerle kutlandı. Erdemir Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarneyn Kısık, hayırsever iş adamlarından Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem ile Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Yazıcıoğlu ile engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Programın sunuculuğunu Fiziksel Engelliler Derneği üyesi Av. Nazım Erdoğan yaptı. Nazım Erdoğan'ın açılış konuşmasının ardından, engelli olmanın umutsuzluk değil hayata tutunmak olduğunu anlatan bir film gösterisi yapıldı. Doğuştan kolları ve bacakları olmayan ve hayata küsmek yerine hayata tutunmayı öğrenen Nick Vujcic'nin kısa filmi yayınlandı. Kolları ve bacakları olmadan hayata tutunan ve filmde her şeye rağmen çok mutlu olduğunu anlatan Nick Vujcic'nin en önemli mesajı ise yine film içerisinde üniversite öğrencilerine verdiği ders oldu. İlk olarak hayatın neşeli yönlerini irdeleyen Nick Vujcic, daha sonra yere düştükten sonra neler yaşandığını öğrencilere anlattı.

Sağlıklı olan herkesin ilk hamlede mutlaka ayağa kalktığını, ancak bunun kendisi için bu kadar da kolay olmadığını, 100 kere de denese mutlaka sonunda ayağa kalkacağını vurgulaması hem filmdeki öğrencileri hem de salondaki engellileri gözyaşlarına boğdu. Filmi seyrederken fiziksel engelli iki dernek üyesi Selcan Taş (22) ve Şükran Aydoğdu (43) gözyaşlarına hakim olamadı. Duygulanan iki dernek üyesi de yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları sabır ve gayret ile aştıklarını söyledi. Seyrettikleri filmde de kendi hayatlarıyla hemen hemen aynı olduğunu dile getiren dernek üyeleri, özürlü olmayanlardan özürlü olanlara daha anlayışlı ve yardımcı olmalarını istediler.

Gösterimi tamamlanan filmin ardından, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör'e derneğe katkıları nedeniyle söz verildi. Yapılan konuşmalarda, engelli vatandaşların sorunlarına değinmek ve onların yolda ve sokakta daha rahat bir şekilde ilerleyebilmeleri için planlamalarını yaptıklarını ve uygulamaya soktuklarını söylediler. Konuşmalarından ardından, Fiziksel Engelliler Derneği bünyesinde düzenlenen bilgisayar kurslarını başarıyla tamamlayan fiziksel engellilere sertifikaları ilçe protokolü tarafından verildi.

Ayrıca, Fiziksel Engelliler Derneği'ne bugüne kadar yaptıkları katkılardan dolayı, bazı iş adamlarına plaket verildi. Derneğe katkı sağlayan Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem' e plaketini, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay verdi. Plaketini alan Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, kısa bir konuşma yaptı. Erdem, konuşmasında kullandığı "Engellileri anlayamadığımız için asıl engelli biziz" kelimesi salondaki katılımcılardan alkış aldı. Erdem, konuşmasının sonunda, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay'a 40 adet tekerlekli sandalye alacağının sözünü verdi.

Ticaret ve Sanayi Odası adına plaketini Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'tan alan başkan yardımcısı Niyazi Özcan 40, son olarak plaketini Cumhuriyet Başsavcısı Zülkarneyn Kısık'tan alan Ereğlili iş adamı Yazıcıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Yazıcıoğlu da 20 adet tekerlekli sandalye alma sözünü katılımcıların huzurunda verdi.

Daha sonra, Ereğli Fizikisel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk de bir konuşma yaparak, fiziksel engellilerin yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Şentürk, dernek olarak açılan kurslarda engelli üyelerine eğitim verildiğini, kurslarda amaçlarının engellilere balık yemek yerine balığı tutmaları amacı ile meslek öğrettiklerini söyledi. Derneğe maddi manevi destek veren herkese sonsuz teşekkür eden Şentürk, fiziksel engellilerin iş sahibi olabilmeleri için gerek devlet kurumlarından gerekse de özel şirketlerden destek vermelerini istedi.

Fiziksel Engelliler Derneği üyesi ortopedik engelli Sevgi Kasımoğlu'nun seslendirdiği türkülerle program sona erdi.