Van Kent Konseyi 'Büyükşehir' Konusunu Tartıştı

Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda bugün düzenlenen Kent Konseyi toplantısında, Van'ın büyükşehir olması, yürütülen kampanyalar ve koşullar ele alınarak tartışmalar yapıldı.

Van Kent Konseyi 'Büyükşehir' Konusunu Tartıştı
Toplantıda, Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası (TMMOB) Van Bileşenleri tarafından 2 ay önce başlatılan 'Van Büyükşehir Olsun' kampanyası ile ilgili bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Şemsettin Bakır, 2 ayda 21 bin imza topladıklarını söyledi. Kampanya ile ilgili bir çok müzakere ve görüşmeler yaptıklarını söyleyen Bakır, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) destek bulduklarını aktardı. Van'ın her açıdan büyükşehir olma potansiyeline sahip olduğunun altını çizen Bakır, "Van'ın büyükşehir olması için ortak çözümler üretmeliyiz. Van'ın büyükşehir olması ile birlikte yeni istihdam alanları açılacak, hayvancılık ve tarım bu sayede gelişecektir. Büyükşehir olmak beraberinde büyük artılar getirecektir" dedi.
Ardından bir sunum yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Menaf Turan, büyükşehir olgusunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu bir ölçek ve yönetsel sorundur. Çünkü artık sınırlar değişecektir. Bu da iktidarın gücüne müdahale etmek anlamını taşır" dedi.

- 20 KİLOMETRELİK YARIÇAP İÇERİSİNDE NÜFUS KENT MERKEZİNE DAHİL EDİLMELİ
Van'da kentsel sorunların çözüleceğine inanan büyük bir kesimin olduğunu söyleyen Turan, ancak Van'ın büyükşehir statüsüne kavuşması için yasal olarak bir nüfus kriterine sahip olması gerekliliğinin altını çizdi. Nüfus yeterli olmadığını göre farklı yöntemlerin uygulanmasını öneren Turan, Van merkezden başlanarak 20 kilometrelik yarıçap içerisinde yer alan nüfusun kent merkezine dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Bölgeler arası dengesizliklerin ortadan kalkması için Van'ın büyükşehir olma konusunun desteklenmesi gerektiğini ifade eden Turan, "Destekli raporlar sunularak, ticari, sosyal, kültürel anlamda Van'ın buna hazır olduğuna dair kampanyalar yürütmelidir" diye konuştu.
Sunumların ardından katılımcılar bir bir söz alarak bu konudaki görüşlerini dile getirdi. Toplantının ardından ise Van Kent Konseyi Kadın Meclisi'ne yaptığı önemli çalışmalardan dolayı Van Belediye Başkanı Bekir Kaya tarafından bir plaket verildi. Toplu fotoğraf çekiminin ardından olağan kongre sona erdi.