TÜDEF yeni yıl öncesinde tüketicileri uyardı

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni yıl organizasyonları ve kutlamalarında yapılacak harcamalar noktasında tüketi

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni yıl organizasyonları ve kutlamalarında yapılacak harcamalar noktasında tüketicileri uyardı. Yılmaz, yeni yıl kutlamaların ve paket tur hizmetlerinin kredi kartıyla yapılmaması için tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı.

TÜDEF üyesi bir grup, Kızılay Yüksel Caddesi İnsan Hakları Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklamayı okuyan TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yeni yıl öncesinde tüketicileri uyardı. Kredi kartı akti ve gecikme faizlerinin hala yüksek olduğunu belirten Yılmaz, "Asgari ödeme ile borcu ötelemek ise borcu kartopu gibi büyütmekten başka bir işe yaramaz. Kaldı ki, son günlerde bankalar birliği asgari ödemeyi yüzde 40'lara çekme hazırlığını yapmaktadır. Onun için bir gecelik saltanatın bedeli gelecek yeni bir yılın çilesine dönüşmesin istiyoruz." dedi.

Yeni yılın gelmesiyle paket turların da önem kazandığını aktaran Yılmaz, ocak ayı ile birlikte planlanan Umre ziyaretlerinin de ayrı bir önem taşıdığını vurguladı. Mağdur olmadan önce tüketicinin bu konuda haklarını bilerek paket tur sözleşmesi imzalamasının son derece önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, paket tur sözleşmelerinin yazılı yapılıp bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zaruri olduğunun altını çizdi.

Paket tur sözleşmeleri düzenlenmeden önce seyahat acentelerinin, paket tur hakkında bilgi isteyen tüketiciye tanıtım amaçlı broşür vermesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, "Sözleşmede öngörülen fiyat ve koşullar değiştirilemez. Liman ve havaalanına iniş vergileri gibi harç, vergi ve ücretler ile döviz kurlarından kaynaklanan fiyat değişikliklerine bu hüküm uygulanmaz." şeklinde konuştu.

Yılmaz, seyahat acentelerinin paket tur hizmetini gereği gibi yapmaması halinde tüketicinin bu durumu 30 gün içinde bildirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.