Liderler salı günü bir araya gelecek

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla yürütülen doğrudan müzakereler çerçevesinde, Rum lider Dimtris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Der

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulunması amacıyla yürütülen doğrudan müzakereler çerçevesinde, Rum lider Dimtris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun, 28 Aralık'ta bir araya geleceği açıkladı. Ankara'da by-pass olan Eroğlu'nun sağlık durumunun uygun olmaması halinde liderler bazında görüşme yapılmayacağı belirtiliyor.

BM Kıbrıs Barış Gücü Basın Bürosu tarafından yapılan yazılı açıklamayada liderlerin salı günü Kıbrıs müzakerelerine devam edeceği bildirildi.

Fileleftheros gazetesi "Takvim Geçerli" başlıklı haberinde BM'nin; planlamalarında ve takviminde bir değişikliğin mümkün olmadığını düşündüğünü, bu nedenle 26 Ocak Cenevre'deki görüşmesinin normal bir şekilde yapılacağını varsaydığını yazdı. Habere göre BM kaynakları gazeteye yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri'nin Cenevre'de olacağını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ı çağırdığını ve görüşmenin normal bir şekilde yapacağını açıkladı.

Aynı kaynaklar ayrıca, Türk tarafının; KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun sağlık durumunun günden güne iyileştiği yönünde güvence verdiğini de belirtti. Gazete bundan dolayı BM'nin salı günü olan görüşmeyi programladığını, liderlerin temsilcilerinin de 30 Aralık'ta görüşeceklerini yazdı.

Liderlerin gelecek hafta yapacakları görüşmenin ardından görüşmelerin gerek müzakereciler, gerek temsilciler düzeyinde yoğunlaştırılmasına çalışılacağını kaydeden gazete, BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe'nun, Genel Sekreter Ban Ki Moon'un raporunda ve Alexander Downer'in de açıklamalarında dile getirdikleri noktanın "26 Ocak'a kadar sonuçların olması gerektiği" olduğuna dikkat çektiğini belirtti. Gazete Eroğlu ve Hristofyas'ın, pratik planı Cenevre görüşmesine kadar sunmayı başaramaması durumunda "topun; BM'nin ayaklarına gideceğini" yazdı.

EROĞLU'NUN SAĞLIK DURUMU

Rum Hükümet Sözcüsü Stefanos Stefanu, dün gazeteye yaptığı açıklamada Rum lider Dimitris Hristofyas'ın, Cumhurbaşkanı Eroğlu'yla görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Hristofyas'ın, Salı günü için BM'den zaten davet aldığını ifade eden Stefanu, bu görüşmenin, geçtiğimiz hafta ameliyat olan Eroğlu'nun doktorlarının, Eroğlu'nun aktif olma konumunda olup olmadığı konusundaki kararına bağlı olduğunu da belirtti.

Stefanu, Rum tarafının beklemede olduğunu söyledi ve Cumhurbaşkanı Eroğlu'na bir an önce iyileşme dileklerinde bulundu.