Bursa'ya Hat Ve Vakıf Müzeleri Kuruluyor

Bursa'ya hat müzesi kurulması için çalışmalara başlandı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput öncülüğünde şehirde yeni bir hat müzesi ile daha önceden gündemde olan vakıf eserleri müzesinin hayata geçirilmesi için Büyükşehir Belediyesi de aktif rol almaya başladı. Vali Harput başkanlığında tarihi valilik binasında yapılan toplantıda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Namazgah Caddesi'ndeki Şabani Dergahı'nın müze yapılmak üzere özel protokol ile belediyeye kiralanması kararlaştırıldı. Bu arada Vakıf Müzesi yapılması için Kültür Müdürlüğü'nden Vakıflar'ın boşaltmasını istediği çocuk kütüphanesinin de hayırseverler tarafından restorasyonunun bitirildiği ve Vakıflar'a teslim edileceği öğrenildi.
Vali Harput, Yeşil'deki Türk İslam Eserleri Müzesi'nin sergilenemeyip arşivde beklettiği, müftülük zimmetinde depolarda tutulan kıymetli hatlarla özel kolleksiyonerlerin bağışlayacağı levhaların öncelikle Müze Müdürlüğü tarafından envanterinin yapılmasını istedi. Envanter çalışmasından sonra Şabani Dergahı, Ortapazar'daki Lala Şahin Paşa Medresesi veya Muradiye Medresesi'nin durumu hat müzesi yapılması için değerlendirilecek. Bu arada, vakıf müzesi de hat müzesinin yerinin netleşmesinden sonra faaliyete geçecek.
Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Mimar Zafer Ünver, valiliğin yeni müzeler açma konusundaki gayretine belediyenin destek vermesinin sevindirici bir gelişme olduğuna söyledi. Ünver, "Tarihi güzergahlardaki binaların, önemli eserlerin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması maksadıyla müzeye dönüştürülmesi, Bursa'nın zenginliğinin gözler önüne serilmesini sağlar. Bu konuda Muradiye-Tophane-Yeşil tarihi gezi güzergahındaki güzel binaların müze olarak fonksiyonlandırılmalarını destekliyoruz. Bu arada, büyükşehirin külliye restorasyonuna başlayacağı, özel bir kıyafet müzesinin de bulunduğu Muradiye'deki medresenin, kanser erken teşhis merkezi modern bir binaya alınarak vakıf müzesi haline getirilmesini tavsiye ediyoruz. Turistlerin uğradığı bu bölgede çinileri ile zengin şehzade türbelerinin yanı sıra biri resmi, biri özel müze olması bölgeyi gözde hale getirecektir. Tophane'deki Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin karşısındaki Lala Şahin Paşa Medresesisi'nin de hat müzesi yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu alan büyük ve ziyaret güzergahında Şabani Dergahı'na göre daha avantajlı. Taş medresenin yangın riskinin az olmasından dolayı burayı hat müzesi olarak uygun görüyoruz. Namazgah'taki Şabani Dergahı'nın ise, elinde dergahlarla ilgili bolca eser bulunan kolleksiyoner Ahmet Erdönmez'in tertipleyeceği Bursa Tasavvuf Müzesi olarak değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Erdönmez'in, elindeki değerli hatları Lala Şahin Paşa'daki hat müzesinde özel bir bölümde sergileyerek, iki mekanda da isminin ebediyen yaşatılmasının çok yerinde olacağı kanaatindeyiz. Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda Bursa Valiliği ile birlikte aktif rol alması ve 3 yeni müzenin hayat bulmasını hızlandırması kamuoyundan büyük takdir görecektir" dedi.
Bu arada, Kültürpark'ta fiziki mekan sıkıntısı çeken Arkeoloji Müzesi'ne yeni bina yapılması konusunda hızlı bir çalışma yapılması bekleniyor. Lunapark yanında müsait alan bulunmasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi'nin yeni müze için talebe henüz bir cevap vermemesi çalışmaların başlamasını engelliyor. Kültür Bakanlığı, Nilüfer'de başka bir arazi arayışına girerken, kongre turizmi için gelenleri uzak bir mekana götürmek ziyareti zorlaştıracak. Bu sebeple Kültürpark'ın alt kesimlerindeki bir alanın belediye tarafından tahsis edilip, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanması bekleniyor. Böyle bir imkan sağlanırsa, Arkeoloji Müzesi depolarında bekletilen yüzlerce eseri turistlere gösterme imkanı olacak.