85 Yaşındaki Kuymak Ustası Öğrencilere Güzel Kuymak Yapmanın Püf Noktalarını Anlattı

Doğu Anadolu Bölgesi'ni Doğu Karadeniz'e bağlayan ve Türkiye'nin en önemli geçitlerinden birisi olan 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Dağı'ndaki tesislerde yıllarca kuymak yapan 85 yaşındaki Lütfü Eroğlu, kuymağın yapılışını genç nesillere öğretiyor

Doğu Anadolu Bölgesi'ni Doğu Karadeniz'e bağlayan ve Türkiye'nin en önemli geçitlerinden birisi olan 2 bin 100 metre rakımlı Zigana Dağı'ndaki tesislerde yıllarca kuymak yapan 85 yaşındaki Lütfü Eroğlu, kuymağın yapılışını genç nesillere öğretiyor.
Gümüşhane Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nin organize ettiği programda okulda öğrenim gören öğrencilere yöresel bir yemek olan "kuymak" yapmayı öğreten Lütfü Eroğlu, öğrencilerine tam puan verdi. Yaptığı kuymağı Vali Enver Salihoğlu, Milli Eğitim Müdür Vekili Murat Şükrü Baş, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, okul müdürü ve yöneticilerine ikram eden Lütfü Eroğlu, 50 yıldır yaptığı kuymağın en iyi Sis Dağı'ndan gelen peynirle yapıldığını söyledi.
Yemeğin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, deneyimlerden yararlanmanın önemine vurgu yaparak, okul yönetimine böyle bir organizasyon yaptığı için teşekkür etti. Vali Salihoğlu, şöyle konuştu:
"Kuymağın piri Lütfü dayıdır. Lütfü dayının güzel pişirdiği gibi okulumuzda yetişen çocuklarımızda aynı güzellikte yöresel ürünlerimizi hazırlayıp misafirlerine sunar. Bunları gelecek kuşaklara aktarmak lazım. İlimize gelen misafirlere farklı damak tatları sunmak lazım. O amaçla bu etkinlik yapıldı. Yöresel tatlarımız unutulmamalı. Lütfü dayı gibi evlerde ablalarımız, teyzelerimiz var onlar da deneyimlerini çocuklarımıza aktaracaklar. Zaten burada yetişen çocuklarımız gidip bu işi iyi yapanları arayıp bulmalı."
Kuymağın özelliğini, "Yağının ve peynirinin iyi olmasına" bağlayan Lütfü Eroğlu ise, "Kuymağın olmazsa olmazı yağı ve peyniridir. 50 yıldır bu işi yapıyorum. Bende ustam Abdul dayıdan öğrendim" dedi.