TÜDEF: 'Akaryakıtta vergi konusunu Maliye ile görüşeceğiz'

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), akaryakıtta vergiden vergi alma konusunu yarın Maliye Bakanlığı ...


Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), akaryakıtta vergiden vergi alma konusunu yarın Maliye Bakanlığı ile görüşecek.

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin akaryakıttan en yüksek oranda vergi alan ülke olduğunu, ülkemizde 1 litre akaryakıttan 1,89 lira ÖTV, 0,57 lira da KDV tahsil edildiğini belirtti.

2009 yılında bütçe gelirlerinin yüzde 80'inin vergilerden oluştuğunu kaydeden Çetin, vergi gelirlerinin de yüzde 76'sının dolaylı vergiler, yani tüketim vergileri olduğuna dikkati çekti.

Ülkenin neredeyse tek gelir kaynağının dolaylı vergiler olduğu bir ortamda, hala şirket ve tacirlere, kara paracılara, altın, mücevher kaçakçılarına ve naylon faturacılara gelmiş geçmiş en kapsamlı kamu borcu ve vergi affı çıkarıldığını ileri süren Çetin, bunun çelişkili, ancak bilinçli bir politik tercih olduğunu savundu.

Çetin, açıklamasında daha sonra şu görüşlere yer verdi: "Şirketlerin ödediği kurumlar vergisi oranı yüzde 8 civarındadır. Tüm serbest meslek erbabı, tacir, esnaf ve ticaretle uğraşan beyannameli gelir vergisi mükelleflerinin ödediği vergi oranı, vergi gelirlerinin yüzde 1,8'idir.

Bu çarpık bir vergi anlayışı ve politikasıdır. TÜDEF olarak yıllardır bunu anlatıyoruz ve anlatmaya da devam edeceğiz. Sağır sultanın bildiği bu gerçeği maalesef siyasi otorite de bilmekte, ancak hiçbir şey yapmamaktadır.

Bunu bir kez de Türkiye'nin vergi politikasını düzenleyen Gelir İdaresi Başkanlığına anlatmaya çalışacağız. Bu nedenle TÜDEF heyeti olarak, yarın Gelir İdaresi Başkanlığını ziyaret edeceğiz. Talebimiz, vergileme tekniğine, vergi adaletine ve anayasaya aykırı olan vergiden vergi alınma çarpıklığının düzeltilmesidir. Yani akaryakıt fiyatları belirlenirken sabit ÖTV tutarı üzerinden ayrıca KDV hesaplanmamasıdır. Sadece bu düzenleme yapıldığında bile benzinin litresi 34 kuruş ucuzlayacaktır."