'2011'de halka arz gelirleri 10 milyar TL'yi aşar'

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, büyük şirketlerin halka arzlarını bekledikleri 2011 yılında, halka arz gelirlerinin 10 milyar TL'yi aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, büyük şirketlerin halka arzlarını bekledikleri 2011 yılında, halka arz gelirlerinin 10 milyar TL'yi aşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

İMKB'nin 25. kuruluş yıl dönümünü nedeni ile düzenlenen basın toplantısında konuşan Erkan, kökü 1800’lü yıllara dayanan İMKB’de 335 şirketin işlem gördüğünü ve bu şirketlerin toplam piyasa değerinin 314 milyar dolar olduğunu söyledi.

İMKB'nin halka arz seferberliğinde, yatırımcı sayısının artırılması için talep tarafında da çalışma yapılması gerektiğinin altını çizen Erkan, "2023 yılında hedefimiz İMKB'de bin şirketin işlem görmesidir. Asgari olarak da 7-7.5 milyon yatırımcıya ulaşılmasını hedefliyoruz" dedi. 

Erkan, İstanbul'u bir finans merkezi haline getirme hedefi doğrultusunda proje çalışmalarına devam ettiklerini, bu kapsamda yeni enstrümanların geliştirilmesine yönelik bazı çalışmaların da gelecek yıl sonuçlanacağı bilgisini verdi.

“MISIR İLE ORTAK PROJELERİ GÜNDEME GETİREBİLİRİZ”
Körfez sermayesine de değinen Erkan, özellikle İslam ülkelerinde yeterince menkul kıymet ürünü olmadığını, bu ülkelerdeki firmaların menkul kıymetlere yatırım yapması için bazı ülkelerle işbirliği yapmak için çalıştıklarını söyledi. Erkan, bu kapsamda Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ile görüştüklerini, Mısır ile de ortak projeleri gündeme getirebileceklerini bildirdi.

"MANİPÜLASYON YÜZDE 1.5'İ GEÇMEDİ”
Erkan, manipülasyon konusunda da son 1-1.5 yıl içerisinde çok büyük aşamalar kaydettiklerini, "şüpheli işlemler"in toplam piyasa işlemlerine oranının hiç bir zaman yüzde 1.5'i geçmediğine dikkat çekti. Bunu daha da azalttıklarını ve SPK ile yakın gözetim de yaptıklarını vurgulayan Erkan, "Bu kişilere anında ulaşıp, parayı yerine koymasını da istenebiliyor" dedi.

Bu yıl halka arzlardan toplam 3.5 milyar TL hasılat elde edildiğini belirten Erkan, 2011'de ise büyük şirketlerin de borsaya açılması ile birlikte halka arz gelirinin 10 milyar TL'nin üzerine çıkabileceğinin tahmin edildiğini söyledi.
 
Erkan, "Doğuş Holding, Finansbank ve Halkbank'ın ikincil halka arzından bahsediliyor. Ziraat Bankası'nın da hazırlıkları var; ancak o 2011'de olur ya da olmaz. Pegasus hazırlık içinde. Bunlar halka arz için aracı kurumlarla da görüşmüşler. Bu şirketlerin de borsaya gelmesi ile birlikte 2011'in ikinci yarısından itibaren halka arz gelirlerinin toplam 10 milyar TL'nin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz" dedi.

SPK Başkanı Vedat Akgiray ise, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) çerçevesinde düzenlenen bazı toplantılara katıldığını, bu toplantılarda en önemli görüşlerden birinin sırf bankacılığa dayalı global ekonomik büyümenin sürdürülemez olduğunu söyledi.
 
Dünyanın, Türkiye’nin halka arzlarla yaptığını yapmak istediğini kaydeden Akgiray, çok önemli halka arzlar gerçekleştirildiğini belirterek, "Bunların devam edeceğini düşünüyorum. O nedenle kendimi çok iyi hissediyorum" diye konuştu. (ANKA)