Diyarbakır'da yüksek graviteli petrol umudu

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Türkiye'nin en modern petrol arama kulesinin inşa edildiği petrol sahasında incelemelerde bulundu. Vali Toprak, Türk

Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Türkiye'nin en modern petrol arama kulesinin inşa edildiği petrol sahasında incelemelerde bulundu. Vali Toprak, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Bölge Müdürü Süleyman Çalık'tan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kısa bir süre önce montajı tamamlanan ve petrol araması yapılacak yer üzerine kurulumu yapılan kule hakkında bilgi alan Vali Mustafa Toprak, petrol aramalarının 5 bin metre derinliğe ulaştığını belirterek burada kurulan sondaj platformunun 30 milyon dolara mal olduğunu ve şu anda Türkiye'nin en gelişmiş ve en modern platformu olduğunu söyledi. Vali Toprak, kule mühendisi Ergin Yavaş ve elektrik mühendisi Erkan Özdaş'tan sondaj makinesinin işleyişi hakkında bilgi aldıktan sonra 'Baş Sondör' koltuğuna oturarak sondaj makinesini kullandı. Mevcut kuyuda petrol bulunması için gerekli bütün donanım ve personelin hazır olduğunu belirten Toprak, "Eğer bu kuyuda petrol varsa, bunu bu sondaj makineleri sayesinde bulacağız. Kuyuda petrol olup olmadığını ve varsa kalitesinin ne derecede olduğunu ise yaklaşık üç ay sonra öğrenebileceğiz. Ben şimdiden burada bulunması muhtemel olan petrolün gravitesinin ve rezervinin yüksek olmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

Batman ve Diyarbakır çevresinde çıkan petrolün miktarı hakkında bilgi veren TPAO Bölge Müdürü Süleyman Çalık, "Bölgemizde günde 26 bin varil petrol üretiyoruz. Bunun 10 bin varilini Diyarbakır bölgesinden geri kalanı Siirt, Mardin ve Batman bölgelerinde üretiliyor. Diyarbakır Bölgesi, petrol kalitesi bakımından Batman'dan daha kaliteli ancak, rezerv olarak daha düşük. Rezervi az olmasına rağmen bölgenin petrol kalitesinin yüksek olması ve üretim maliyetinin düşük olması hasebiyle buradan petrol çıkması bizi çok mutlu edecek. Aynı zamanda burada yaptığımız çalışmalar sayesinde yaklaşık olarak 500 vatandaşımıza da iş imkanı buluyor. Bu da bizi daha çok memnun etmektedir." diye konuştu.

Vali Toprak ve beraberindekiler incelemelerin ardından şantiye çalışanlarıyla öğlen yemeği yedikten sonra ayrıldı.