Sanayiciler 3'üncü çeyrekteki büyümeden memnun

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamları, sanayici ve iş adamları tarafından temkinli karşılandı.

Tüm Sanayi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamları, sanayici ve iş adamları tarafından temkinli karşılandı.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şube Başkanı Önder Matlı, 3. çeyrekte yaşanan daralmanın dönemsel olduğunu belirtti. Matlı, "3. çeyrek büyüme rakamlarında yaşanan düşüşün sebebi, dönemsel bir geçişin yaşanmasıdır. Senelik bazda hesaplanan ülke büyüme rakamlarının yakalanacağına ve Türkiye'nin 2010 yılında çift haneli büyüme rakamlarını yakalayacağına inanıyorum." dedi.

Matlı, önceki gün açıklanan sanayi üretim endeksi rakamlarına dayanarak, ekonomik büyüme oranlarının da aynı ölçekte yükseliş göstereceğinin altını çizdi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Bursa Şube Başkanı Ali Tombaş ise Türkiye ekonomisinin iyi yolda ilerlediğini ve ilk iki çeyrekteki büyüme rakamlarında hedeflerin yakalandığını hatırlattı. Ekonomik büyümenin 3. çeyrekte de hedeflenen rakamlara yakın olduğunu kaydeden Tombaş, gerilemenin sebebi olarak, ekonominin, gündemin ilk sıralarından kaldırılmasını gösterdi. Yılın 3. çeyreğinin iş dünyası adına bir toparlanma süresi olarak algılandığını ifade eden Tombaş, son çeyreğin ilk iki çeyrekte olduğu gibi yüzde 10'luk büyüme rakamlarını geçeceğini belirtti.

Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği (BUMİAD) Başkanı İlker Özaslan da açıklanan rakamların, ülke ekonomisi adına hedeflenen büyüme oranlarını yakalama konusunda önemli bir açık oluşturmayacağını dile getirdi. Özaslan, şu görüşleri dile getirdi: "Büyüme rakamlarını yakalamak için hükümetin yıllardır uygulanan düşük kur politikasından vazgeçmesi gerekiyor. Kurlardan dolayı kar elde edemeyen sanayici, yeni yatırımlar yapamıyor. İşlerini büyütemiyor. İşlerini büyütemeyen ihracatçıdan daha fazla ekonomik girdi beklemek anlamsız. Tüm sanayici ve iş adamları eldeki imkânlar ile çalışıyor."

Artvinli Sanayici İşadamları Yöneticileri ve Serbest Meslek Mensupları Derneği (ARSİYAD) Başkanı Mahmut Demiröz ise ekonomik göstergelerde yaşanan olumlu tablonun Türkiye'deki istikrarlı gidişatın habercisi olduğunu ifade etti. Demiröz, bu durumun ihracattaki yükselişe ve işsizlik oranlarındaki düşüşlere de yansıdığını söyledi. Türk sanayicisinin kriz ortamında aldığı tedbirlerin ve derin tecrübelerinin büyümenin mimarı olduğundan bahseden Demiröz, son zamanlarda ülke gündeminin ekonominin dışına kaymasını da doğru bulmadığını dile getirdi.

Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi (NOSAB) Başkanı Yalçın Aras da Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyreğinde yüzde 5,5 büyümesini şöyle değerlendirdi: "Ekonomi ile ilgili ticari durgunluk ortadan kalktı. Ancak Türkiye'deki üretici çok da mutlu değil. Bunun en önemli sebebi gözardı edilmemesi gereken 40 milyar dolar seviyelerindeki cari açık ve değerli TL politikasıdır."

Aras, Türkiye'nin, İsveç'ten sonra Avrupa'nın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olmasının çok sevindirici olduğunu belirtti. Aras, yılın ilk 9 aylık sürecine bakıldığında ise büyümenin 8,9'un altında kaldığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Ceyhun Özüm ise açıklanan ekonomik büyüme rakamlarının istikrarın göstergesi olduğunu vurguladı. 3. çeyrekte yaşanan düşüşün ölçü kabul edilemeyeceğini belirten Özüm, rakamların yıl geneline oranlandığında, Türkiye'nin büyüme hızının bir önceki yıllara oranla gözle görülür bir artış yakaladığının altını çizdi.