Doktorlarının 'yüzde 1 yaşar' dediği çocuk, hayat mücadelesini kazandı

Rize'nin Pazar ilçesinde trafik kazası sonucu kafa travması geçiren Murathan Görmüş (11), yoğun bakımda kaldığı bir aylık sürede doktorlarının 'yüzde

Rize'nin Pazar ilçesinde trafik kazası sonucu kafa travması geçiren Murathan Görmüş (11), yoğun bakımda kaldığı bir aylık sürede doktorlarının 'yüzde 1 yaşama sansı' vermesine rağmen hayata tutundu. Gözlerini açıp seslere tepki vermeye başlayan Görmüş, tedavisinin geri kalan bölümü için Ankara'ya gönderildi.

Murat-Leman Görmüş çiftinin 2 çocuğundan büyüğü olan Murathan, 28 Temmuz 2010'da ilçe merkezinde bisikletle gezdiği sırada bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralandı.

Çevredekiler tarafından önce ilçedeki hastaneye, daha sonra de Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Murathan Görmüş'ün kafa travması geçirdiği belirlendi.

Yaygın beyin hasarına bağlı olarak bilinci tamamen kapalı olan Murathan, yoğun bakıma alındı. Bir ay boyunca yoğun bakımda kalan Murathan, bu sürenin sonunda bilincinin yavaş yavaş yerine gelmesiyle gözlerini açmaya, seslere tepki vermeye, sol elini ve sağ ayağını az da olsa hareket ettirmeye başladı.

Doktorların başlangıçta yaşamasıyla ilgili çok olumsuz tablo çizmesine rağmen halen konuşamasa bile Murathan'ın yaşama azmi, hem doktorları hem de ailesini iyileşeceği yönünde umutlandırdı.

Murathan için Rize şartlarında yapılabilecek tedavinin tamamlandığını ailesine bildiren doktorlar, çocuğun tam anlamıyla iyileşmese bile fizik tedavi ile bir yılda temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelebileceğini belirtti.

Bu arada Başbakanlık Bilgi Edinme Merkezi (BİMER)'ne başvuran aile ile Rize İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri temasa geçti. Yapılan araştırmada küçük Murathan'ın tedavisinin Ankara Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılabileceği belirlendi.

Ankara'daki ilgililerle iletişim kuran İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, Murathan'ı, Ankara'ya gönderdi.

Küçük çocuğun tedavisini yürüten beyin cerrahı Dr. Bülent Özdemir, yaptığı açıklamada, ''Bilinci tamamen kapalı, durumu oldukça ağırdı. Bu nedenle çocuğu 2 hafta uyuttuk. Sonra yavaş yavaş uyandırmaya başladık. Ardından kendine gelince servise aldık. Artık kendisini toparlamaya başladı. Artık fizik tedavisi görmesi gerekiyor. Bu tedavi için Ankara'ya göndereceğiz. Tamamen iyileşemeyecek ama temel ihtiyaçlarını karşılaması adına bu tedavi büyük yarar sağlayacak.'' dedi.

Baba Murat Görmüş ise ''Doktorlar bize oğlumuzun iyileşme şansının ancak 'yüzde 1' olduğunu söylediler. Büyük üzüntü yaşamıştık, ancak elimizden gelen bir şey yoktu. Aradan geçen sürede bir mucize gerçekleşti ve çocuğumuz gözlerini açtı.'' dedi.

Anne Leman Görmüş de her şeyin ilkini büyük çocuğu Murathan ile yaşadıklarını anlatarak, ''Oğlumun kaza geçirip bu halde olması tarif edilemez kötü bir duygu. Ama yine de gözlerini açmasına ve tedaviye yanıt verebilecek olmasına şükrediyorum. Allah hiç bir anneyi çocuğuyla imtihan etmesin." diye konuştu