18 Ergenekon hâkimine 468 bin TL'lik dava

Yargıtay'da 18 Ergenekon hâkimi hakkında açılan 468 bin TL tazminat davası dün Yargıtay'da görülmeye başlandı....

Yargıtay'da 18 Ergenekon hâkimi hakkında açılan 468 bin TL tazminat davası dün Yargıtay'da görülmeye başlandı. Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin açılan davanın tutuklu sanığı emekli Deniz Binbaşı Levent Bektaş, Balyoz Planı davası sanıklarından emekli tuğgeneral Süha Tanyeri ve Tümgeneral Ahmet Yavuz, birinci Ergenekon davasının tutuklu sanığı avukat Kemal Kerinçsiz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı iddialarına ilişkin davanın sanığı Albay Dursun Çiçek ve 'Ergenekon davasının tutuklu sanığı Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın, davaya bakan ve tutuklama taleplerini itirazlarını reddeden hakimler aleyhine ayrı ayrı açtıkları tazminat davalarına Yargıtay 4. Hukuk Dairesinde devam edildi. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve tutuksuz yargılanan sanıkların, hâkimler hakkında Yargıtay'da açtığı davaların tazminat miktarlarının yüksekliği dikkat çekiyor. Yargıtay'da görülen davalarda 18 hâkim hakkında toplam 468 bin TL tazminat isteniyor.

HABERAL 140 BİN TL İSTİYOR
Hâkimler hakkında en yüksek tazminat davası açan isim ise Mehmet Haberal. Toplam yedi hakim hakkında davacı olan Haberal, her biri 20 bin TL olmak üzere toplam 140 bin TL tazminat talebinde bulunuyor. Bu tazminat miktarlarına, davaları sonuçlanan ve onaylanmayı bekleyen tazminat miktarları dahil değil. Ergenekon sanıklarının açtığı dava miktarları ise şöyle: Çetin Doğan 60 bin TL, Dursun Çiçek 5 hâkim hakkında 25 bin TL, Ahmet Yavuz 3 hâkim 60 bin TL, Levent Bektaş 3 hâkim hakkında 60 bin TL, Süha Tanyeli 3 hâkim hakkında 60 bin TL, Hayrettin Ertekin 6 hâkim hakkında 60 bin TL. En düşük tazminat miktarını ise 3 bin TL ile Ergenekon sanığı Fatih Derdiyok'un.

HEKİMLER İFADE VERECEK
Öte yandan Prof. Haberal'ın tedavi gördüğü İÜ. Kardiyoloji Enstitüsün'den taburcu edildiğine dair sağlık raporunda imzası olan 5 kişilik heyetin, açılan soruşturma kapsamında ifadeleri alınmak üzere İstabul Adliyesi'ne çağırılacağı öğrenildi.