Van'da Yap-işlet-devret Modeli İle Yapılan Mezbahane Hizmete Açıldı

Van Belediye Başkanlığı'nın yap-işlet-devret modeli ile özel bir şirkete yaptırdığı mezbahane, düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.

Van'da Yap-işlet-devret Modeli İle Yapılan Mezbahane Hizmete Açıldı
Sıhke Gölü kenarında bulunan hayvan pazarının yanında 35 bin metrekare alan üzerine kurulan mezbahanenin açılışına Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, Van Belediye Başkan Yardımcıları Selim Bozyiğit ile Abdurrahman Doğan, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile çok sayıda davetli katıldı.
Törende bir konuşma yapan Belediye Başkan Yardımcısı Selim Bozyiğit, belediyenin kasasında para çıkmadan yapılan mezbahane Van'da eksikliği hissedilen bir tesis sorununu da giderilmiş olduğunu söyledi. Bölgede 30 yıldır devam eden çatışma ortamı ve zorunlu köy boşaltmalarından dolayı hayvancılığın bitme noktasına geldiğini ifade eden Bozyiğit, açılışı yapılan tesislerin hayvancılı gelişmesini tetiklemesini umut ettiğini kaydetti. Bozyiğit, "Köylerinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşların kentin varoşlarına gelmek zorunda bırakıldı. Bu insanlarımız kent yaşamına alışmak konusunda büyük sıkıntılar yaşadılar" dedi.
Mezbahayı 25 yıl işletecek olan Nas Et Kombinası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Süer ise törende yaptığı konuşmada, böyle bir tesisin Van'a açılmasında emeği geçen herkese teşekkür ettiğini söyledi. Tesislerin 2 milyon dolara mal olduğunu söyleyen Ali Süer, "Açılışını yaptığımız bu tesislerimiz bölgemiz insanının ortak malıdır. Bu tür yatırımların bölgede kalabilmesi için vatandaşların sahiplenmesi gerekir. Açılan bu mezbahanenin hayvancılığın ilimizde canlanmasına vesile olmasını ümit ediyorum. Bölgede hayvancılığın canlandırılması için gerekli izinlerin verilmesi ve yasak yaylaların açılması gerekiyor" dedi.
Konuşmaların ardında, yaptırılan mezbahanenin açılışını Van Vali Yardımcısı Nurullah Ertaş, belediye başkan yardımcıları ve törene katılan bazı sivil toplum örgütlerin temsilcileri birlikte yaptı.
Daha sonra törene katılanlar tamamen otomatik raylı sistemlerle donatılan mezbahanenin açılış sırasında büyük ve küçükbaş hayvan kesimleri gerçekleştirilerek katılımcılara üniteler hakkında bilgi verildi.
Nas Et Kombinası tarafından 25 yıl işletilecek olan tesislerin 2 milyon dolara mal olduğu belirtildi. Toplam 35 bin metrekare alana üzerinde kurulan ve günlük 300 büyükbaş ve 2 bin 400 küçükbaş hayvan kesim kapasitesi olan mezbahane de 3'ü veteriner hekim toplam 35 kişi istihdam edilecek.