'Güvenli Okul' projesiyle okul önlerine uyuşturucu tacirleri yaklaşamayacak

Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlatılan 'Güvenli Okullar' projesiyle, uyuşturucu tacirleri okul önlerine yaklaşamayacak.

Manavgat Emniyet Müdü

Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlatılan 'Güvenli Okullar' projesiyle, uyuşturucu tacirleri okul önlerine yaklaşamayacak.

Manavgat Emniyet Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan projeyle okul çevresinde ve içinde polisler koruyucu abi ve abla görevini üstlendi. Manavgat'ta 22 okulda 50 koruyucu abi ve abla polis görev yapıyor. Koruyucu abla ve abi polisler okul müdürleriyle kontrollü çalışıyor. Her okulda bir erkek ve bayan polis yapacak. Okul idaresiyle sürekli irtibatlı olan polisler, bir ihbar alır almaz anında okula geliyor.

Bunun yanı sıra İlçe Emniyet Müdürlüğü, okul giriş ve çıkış saatlerinde asayiş ekipleri de okul çevresinde kuş uçurtmuyor. İlçede her okul çevresinde de sivil polislerin görev yapacağı ifade edildi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele(KCM) Şube Müdürlüğü, Akdeniz Üniversitesi ile birlikte hazırladığı 'Dost Eli/Madde Bağımlılığını Önleme ve Sağlıklı Yaşam Bilinci' projesiyle ilgili Manavgat Lisesi konferans salonunda öğrenci velileri ve öğretmenlere bilgilendirme yaptı. Konferans öncesi konuşma yapan Manavgat Emniyet Müdürü Alper Tunga Gündoğmuş, ilçede bağımlı madde satıcılarına karşı mücadele başlattıklarını, Güvenli Okullar projesiyle kötü emelli insanları okul önlerine yaklaştırmayacaklarını söyledi. Gündoğmuş, "Toplum destekli polislik çerçevesinde Manavgat'ta okullar kontrolümüz altında. Her okul önünde sürekli sivil polislerimiz bulunuyor. Koruyucu abi ve abla polislerle uyuşturucu tacirlerinin okul önlerine yaklaşmasına müsade etmiyoruz. Zehir tacirlerini asla okul önlerine yaklaştırmayacağız. Geçtiğimiz hafta içinde okullara yakın bölgelerde bulunan bütün internet kafeleri denetledik. Denetimlerimiz aralıksız devam edecek." diye konuştu.

Manavgat Milli Eğitim Şube Müdürü Cavit Metin, İlçe Emniyet Müdürlüğü'yle hayata geçirdikleri Güvenli Okul projesiyle okul önlerinin huzur bulduğunu belirtti. Uygulamayla birlikte okul önlerinde kavga ve şüpheli şahısların gezmesinin büyük oranda azaldığını belirten Metin, koruyucu abi ve abla polislerle okul idarelerinin koordineli çalıştığını kaydetti. Metin, "Projenin hayata geçmesiyle birlikte okul önlerinde meydana gelen kavgalar büyük oranda sona erdi. Okul önlerinde bir şüpheli şahıs görünür görünmez koruyucu polisler anında olay yerinde oluyor. Böylece okul önlerine zehir tacirlerinin gelmesini engellemiş oluyoruz. " şeklinde konuştu.

Antalya Emniyet Müdürlüğü KCM Şube Müdürü Mehmet Erikli de yaptığı konuşmasında dünyada uyuşturucu ticaretinin merkezinin Afganistan olduğunu söyledi. Başta Avrupa ülkeleri ve ABD'ye uyuşturcu madde eroinin Afganistan üzerinde gittiğini belirten Mehmet Erikli, Afganistan'da ABD, NATO VE BM'in konuşlanmasına rağmen o ülkeden uyuşturucunun dışarı çıkmasının düşündürücü olduğunu kaydetti. Erikli, şu bilgileri verdi: "Uyuşturucunun dünyaya yayılma yeri Afganistan. Kara para kazanıcıları yılda Afganistan üzerinde 80 milyar dolar para kazanıyor. Kara para tacirleri gençleri madde bağımlığına eser hale getirerek hayatlarını karartıyor."

Antalya'da Akdeniz Üniversitesi'yle birlikte madde bağımlılığıyla mücadele için toplum destekli polislik çerçevesinde Antalya Dost Eli projesini hayata geçirdiklerini belirten Erikli, hedeflerinin huzurlu bir aile ve anaların ağlamaması olduğunu kaydetti. Erikli sözlerini şöyle sürdürdü: "Herkes kendi evinin önünü süpürürse o şehir pırıl pırıl olur. Bağımlı madde kullanımını önlemekte ailede başlar. Bağımlılık yapan maddelerin tümüne 'uyuşturucu madde' denilmektedir. Mutlu bir hayatın yolu doğru olmaktan ve doğru kişilerle bir arada bulunmaktan geçer. Uyuşturucu bağımlılarının bir çoğu maddeyi ilk defa yakın arkadaş çevresiyle bir arada bulundukları parti, kafe ve bar ortamlarında tanuştıklarını söylüyor. Sigara ve alkolde bağımlılık yapıcı maddelerdendir."

Komiser yardımcısı Abdi Dural da madde bağımlılığından kurtulmak için geniş kapsamlı bilgilendirme yaptı. Konferansa Manavgat Milli Eğitim Müdürü Abdullal Bilge, İlçe Emniyet Müdürü Alper Tunga Gündoğmuş, Manavgat Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ali Hakan Öz, okul müdürleri ve emniyet amirleri katıldı.