Kömürün Bulunuşunun 181. Yıl Dönümü

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Uzunmehmet'i Anma ve kömürün bulunuşunun 181. yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Kömürün Bulunuşunun 181. Yıl Dönümü
Kdz. Ereğli Kestaneciköyü Mahallesi'nde gerçekleştirilen anma törenine AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Batı Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı.
Törende, Uzunmehmet Anıtı'na çelenk sunulması ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Törende konuşma yapan GMİS Armutçuk Şubesi Başkan Yardımcısı Çetin Yiğit, Milletvekili Fazlı Erdoğan, Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, konuşmalarında kömürün önemini anlattı.
Törende konuşan Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, "Ülkemizin yegane taşkömürünü üreten Zonguldak havzasında yaklaşık 160 yıldan beri madencilik faaliyetleri sürdürülmektedir. Taş kömürün Uzun Mehmet tarafından Kestaneci köyünün Köseağzı mevkiinde 8 Kasım 19829 tarihinde bulunmasıyla birlikte kömürü işletme faaliyetlerine 1848 yılında başlanmış ve bu faaliyetler 1983 yılına kadar çeşitli kurumlar tarafından yürütülmüştü. 1983 yılında çıkarılan yasa ile Ereğli Kömür İşletmeleri Müessesesi, Türkiye Taşkömürü Kurumu adı ile müstakil haline dönüştürülmüştür. Türkiye Taşkömürü Kurumu Cumhuriyetimizin kuruluşuna paralel olarak başlayan ve ülkemizin kalkınması, gelişmesi ve sanayileşmesi yolunda dev adımlarla gelişen ekonomimize katkılarını çağdaş teknolojinin desteği ile güvenle, övünçle ve inançla sürdürmektedir" dedi.
Törende şiir, resim ve kompozisyon dallarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Tören, ilköğretim okulu öğrencilerinin folklor gösterisi ile sona erdi.