Kültürel Miras Ve Müzik Uluslararası Kongresi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanlarının eşlerinin katılımıyla gerçekleştirilen 'Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi' devam ediyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde Azerbaycan, Letonya, Makedonya ve Slovenya cumhurbaşkanlarının eşlerinin katılımıyla gerçekleştirilen 'Kültürel Miras ve Müzik Uluslararası Kongresi' devam ediyor.
Bilkent Otel'de gerçekleştirilen ve 5 ülkenin 'first layd'sinin ağırlandığı kongrenin ikinci oturumuna, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın eşi Mehriban Aliyeva başkanlık etti. Aliyeva, kongrede yaptığı konuşmada, kültürel miras ve müziğin Azerbaycan için önemini anlattı. Müziğin evrensel olduğunu ve çeviriye ihtiyacı bulunmadığını belirten Aliyeva, "Müzik herkes tarafından anlaşılır. Öyle bir fenomendir ki müzik, tüm düşünceler daha iyi anlatılabilir" dedi.
Müzik sayesinde kişilerin duygu ve düşüncelerini dile getirebileceğine işaret eden Aliyeva, müziğin kültürel miraslarının önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Aliyeva, müzik sayesinde ulusal kimliklerini koruduklarını ifade ederek, "Biz 1991 yılında bağımsızlığımızı ilan ettik. Bağımsız olana kadar imparatorluklar altında yaşadık. Ancak buna rağmen milli kimliğimizi ve kültürel mirasımızı koruduk" diye konuştu.
Slovenya Cumhurbaşkanı'nın eşi Barbara Miklic Türk ise yaptığı konuşmada, ülkesindeki sosyal ve kültürel faaliyetler hakkında bilgi verdi. Müzik, edebiyat ve diğer sanatsal dalların ulusal kimliklerinin önemli bir parçası olduğunu dile getiren Türk, ülke coğrafyasında 55 bin yıl öncesine ait flüt bulunduğunu söyledi. Modern çağda müziğin insan gelişimi için vazgeçilmez bir unsur olduğuna işaret eden Türk, ülkesinde müzik eğitimine çok küçük yaşlarda başlandığını ve ailelerin de katılımıyla korolar
oluşturulduğunu bildirdi.
Orkestra Şefi Lorin Maazel'in yaptığı sunumun ardından kongreye öğle yemeği arası verildi.

ALİYEVA, İHSAN DOĞRAMACI'NIN MEZARINI ZİYARET ETTİ
Azerbaycan first lady'si Mehriban Aliyeva, öğle yemeğinin ardından İhsan Doğramacı'nın mezarını ziyaret etti. Mezara bir buket kırmızı gül bırakan Aliyeva, saygı duruşunda bulundu ve mezar önünde eğildi. Buradaki anı defterini de imzalayan Aliyeva, deftere şunları yazdı:
"Azerbaycan varlığının büyük dostu, görkemli ictimai kadim, veyeiyyaçi-alim İhsan Doğramacı bütün ömrünü insanların sağlamlığına ve maariflenmesine hasr etmiştir. Yıllar boyu devam eden dostluğu kanımızın yaddaşına hakk olunur. Müdrik (bilge) ve samimi insan olan İhsan Doğramacı'nın ışıklı hatıranı, onu tanıyanların ve şahsen bizim kalbimizde daima yaşayacaktır. Allah rahmet etsin. "
(TAN-DUY-CC-Y)