Wikileaks belgelerini ciddiye almayan CHP'liler de VAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Oyan Wikileaks internet sitesinde yayınlanan belgeleri 'Çoğu malumun ilanı' şeklinde değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Oyan Wikileaks internet sitesinde yayınlanan belgeleri 'Çoğu malumun ilanı' şeklinde değerlendirdi.


ANKARA - Oyan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AKP hükümetinin dış politikasını eleştirdi. AKP’nin yürüttüğü dış politikanın giderek daha fazla sorun ürettiğini ve Türkiye’nin çıkarlarını olumsuz etkilediğini savunan Oyan, Davos, Mavi Marmara ve Füze Kalkanı gibi konuların bu kapsamda olduğunu kaydetti.

Oyan Ege’de karasularının kısmen 12 mile çıkarılmasını Türkiye’nin kabul ettiğine dair basında haberlerin yer aldığına dikkat çekerek “Yunanistan'ın kara sularını 6 milden 12 mile çıkarması halinde Ege, Yunan denizi haline gelecektir. Yüzde 71'i Yunanistan'ın kara suları haline gelecektir. Yunanistan bir kere de olsa bu meseleye giriş yaparsa bu yoldan geri dönmek zor olacaktır. Ödünler vererek önde gitmeye çalışırsanız, geriye pek bir şey kalmaz. Bir başarı elde edemezsiniz. Geri çizgiye düşerseniz” diye konuştu.

"NATO'YLA İLİŞKİLER ŞİZOFRENİK"
AKP’nin NATO zirvesine ilişkin olarak da içi boş böbürlenmelerle kamuoyunu oyaladığını da savunan Oyan, füze kalkanı konusunda NATO ile ilişkilerin “şizofrenik” bir şekilde geliştiğini kaydetti. Türkiye’nin nerede duracağını bilemeyen şaşkın bir ülke konumunda olduğunu belirten Oyan şöyle devam etti:

“NATO, hedefine Asya'yı koymuştur. Ülke sayıyor mu? Çin'in adını veriyor mu? Esas hedef koyduğu ülke Çin'dir, Pakistan'dır, Afganistan'dır, gerekirse Hindistan'dır, Kuzey Kore'dir, İran zaten var. Daha önce Sovyetler Birliğinin de adını vermezdi. Türkiye'nin İran'a cephe ülke olması isteniyor. NATO'ya yaklaşan Rusya da aslında Çin ile olan problemlerini NATO üzerinden çözmek istiyor. Dolayısıyla dünyada yeni bir ittifak oluşuyor. Hegemonyası zayıflayan ABD, hegemonya kaybını hafifletmek için NATO'yu daha kendi yanında konumlandırmak istiyor. Türkiye, nerede duracağını bilemeyen şaşkın bir ülke konumunda. Bir taraftan Çin ile ortak tatbikat yapıyoruz, öbür taraftan NATO'nun yeni konseptinde Çin ana hedef. Yani Türkiye yerini nasıl tayin edecek? Türkiye NATO üyesi mi, değil mi? Türkiye, yalpalayan bir dış politikaya ve gücünü olduğundan daha fazla abartan bir noktaya sürükleniyor. 'Sıfır sorun' dedik, İsrail ve Azerbaycan ile çok güçlük yarattık.”

“MALUMUN İLANI”
Oyan Wikileaks internet sitesinde yayınlanan belgeleri de değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun belgelerle ilgili anamuhalefet partisi olarak CHP’ye ve Meclis’e bilgi vermesini isteyen Oyan, “Dış politika ortak bir sorundur. Daha danışmacı bir politika oluşturmak gerekir. Çünkü, ülke dış politikaları iktidar değişiminde değişmemesi gereken politikalardır” dedi. Belgelerin çoğunun “malumun ilanı” olduğunu da ifade eden Oyan, “Önemli olan bilinen şeylerin resmileşmesi” dedi. Belgelerin ABD’nin zayıflayan hegemonyasını daha da pekiştireceğini kaydeden Oyan “ABD'nin belgeleri manipülasyon aracı olarak kullanmış olma ihtimali var mı” şeklindeki bir soruya “Sanmıyorum. Çünkü, çok yönlü uluslararası ilişkilerini tahrip eder. ABD bunu yapsaydı, kontrollü belgeler üzerinden yapardı. Kontrolü dışında olduğunu sanıyorum” yanıtını verdi. Oyan belgelerin Türk-Amerikan ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusu üzerine de “Herkes not edecek, ancak kafasını kuma gömecek. Öyle anlaşılıyor. Maskeli bir ilişki dünya çapında göreceksiniz” dedi.(anka)