Sağlık Müdürlüğü, kadına yönelik şiddet konusunda personelini eğitti

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, kadına yönelik şiddet konusunda duyarlılığın arttırılması, bilgi ve beceri kazandırılması amacıyla toplam 2 bin 580 sağlık

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, kadına yönelik şiddet konusunda duyarlılığın arttırılması, bilgi ve beceri kazandırılması amacıyla toplam 2 bin 580 sağlık personelini eğitimden geçirdi.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi tarafından sağlık personeline yönelik 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadelede Sağlık Personelinin Rolü ve Uygulanacak Prosedürler' konulu eğitimler düzenlendi.

İletişim merkezi konferans salonunda düzenlenen eğitim sonunda konuşan Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yusuf Ziya Leventoğlu, aile içi şiddetin beyin ve organ travmalarına, madde bağımlılığına, jinekolojik sıkıntılara, düşüklere ve anne ölümlerine sebep olduğuna dikkat çekti.

Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınlarda depresyon, organik sebebi olmayan ağrılar, bayılmalar, yoğun korku, sıkıntı ve uykusuzluğun sıkça görüldüğünü anlatan Leventoğlu, "Farklı kaynaklarda kadına yönelik aile içi şiddetinin Türkiye'deki sıklığının yüzde 25 ile yüzde 30 arasında değiştiği belirtilmekte. Aile içi şiddet kadını, çocukları ve çevreyi de etkilediğinden aynı zamanda toplumsal bir sorundur." dedi.

Şiddet mağduru ve risk altındaki kadınların en çok sağlık sektöründe çalışanlara güven duyabildiğini ve onlardan yardım isteyebildiğini belirten Levenoğlu, "Bu yüzden sağlık personeline büyük sorumluluk düşmekte. Sağlık personelinin kadına yönelik şiddet konusunda duyarlılıklarının arttırılması, bilgi ve beceri kazandırılması amacıyla bakanlığımızın talimatıyla birinci basamakta ve hastane acillerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve diğer sağlık personeline yönelik eğitimler düzenledik. Toplam 2 bin 580 sağlık personeli eğitimden geçirildi." diye konuştu.

Şube Müdürü Dr. Nuri Berkem ise eğitimlerde toplumsal cinsiyet eşitliği, aile içi şiddet konusundaki yasal düzenlemeler, şiddete maruz kalan kadınla görüşme ve iletişim, sağlık personelinin rol ve görevleri konularının işlendiğini ifade etti. Berkem, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu eğitimlerle birlikle sağlık personelinin kadına yönelik şiddeti tanıması, gerekli müdahaleleri yapabilmesi ve uygun kuruluşlara yönlendirebilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması hedeflenmekte. Sağlık personeline şiddet görmüş kadınla nasıl iletişim kurulacağı ve savcılık ile emniyet müdürlüğüne nasıl yönlendirileceği anlatıldı."

Toplantının sonunda eğitimlere katılan personele Dr. Leventoğlu tarafından teşekkür belgeleri verildi.