Biz katile katil deriz hesabını da sorarız

Beyrut'ta 20 bin kişiye seslenen Başbakan Erdoğan, İsrail'e yüklendi: Biz gerektiğinde katile katil diyeceğiz, katilden de hesabını soracağız. İsrail, bu bölgede barış olursa kendisinin de kazanacağını görmeli. İsrail'i hatalarından dönmeye ve özür dilemeye çağırıyoruz



Beyrut'ta 20 bin kişiye seslenen Başbakan Erdoğan, İsrail'e yüklendi: Biz gerektiğinde katile katil diyeceğiz, katilden de hesabını soracağız. İsrail, bu bölgede barış olursa kendisinin de kazanacağını görmeli. İsrail'i hatalarından dönmeye ve özür dilemeye çağırıyoruz



Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün aralarında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Faruk Çelik'in de yer aldığı bir heyetle iki günlük resmi ziyaret için Lübnan'a gitti. Erdoğan'ın ziyaretinin Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'nin 2005 yılında uğradığı suikastı araştıran uluslararası komisyonun şüphelerinin Hizbullah üzerine yoğunlaştırdığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti.


MİTİNG GİBİ KONUŞMA
Erdoğan, ikili görüşmelerinin ardından, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile beraber TİKA tarafından yaptırılan okulun açılışını için Türkmen Köyü Kuvaşra'ya gitti. Yaklaşık 20 bin kişinin coşkusuyla karşılanan Erdoğan, Türk ve Lübnan halklarının vizelerin kalkmasıyla yüz yıllık bir hasrete son verdiğini belirterek, 'Bizi birbirimizden soğutmaya kimsenin gücü yetmeyecektir' dedi. 'Lübnan'da yaşanan acıları yüreğimizde hissettik' diyen Erdoğan, 'Beyrut kuşatma altındayken biz de kendimizi kuşatma altında hissettik. Refik Hariri, Beyrut'ta katledildiğinde acısını biz de yaşadık' dedi. 'İnsanlığımızın gereği olarak sesimizi yükseltiyoruz' ifadesini kullanan Erdoğan, İsrail'e şu sözlerle yüklendi:  'Vicdanımızın sesine kulak veriyor, onun için sesimizi yükseltiyoruz. Kim ne derse desin, biz haksızlık karşısında sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Akdeniz'de korsanlık yapanlara masum sivilleri katledenlere karşı hakkı savunmaya devam edeceğiz. Biz barış diyeceğiz, adalet diyeceğiz, uluslararası hukuk diyeceğiz ve biz gerektiğinde katile katil diyecek, katilden bütün yaptıklarının hesabını da Allah'ın izniyle soracağız'.


HACI BEKTAŞ'A ATIF
Erdoğan, konuşmasında Türkmen dervişi Hacı Bektaş-ı Veli'nin sözlerine de atıfta bulundu: 'Diyor ki Hacı Bektaşı Veli, 'Bir olalım iri olalım, diri olalım.' Biz bu bölgede bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız. İsrail hükümeti artık şunu görmek zorunda: Bölgede barış olursa bundan bölge kazandığı kadar kendisi de kazanır. Bu bölgede savaş olursa bölge insanı kadar kendi insanı da zarar görür. Onun için İsrail hükümetine bir kez daha hatalarından dönmeye, özür dilemeye ve barışa davet ediyoruz.' İsrail'e, bölgeyi de dünyayı da ateşe atacak provakatif faaliyetleri bir an önce durdurması çağrısı yapan Erdoğan, dünya kamuoyunun da bölgede kalıcı barış için adaletten yana tavır almasını istedi.

İç savaşa izin vermeyiz
- Erdoğan, ziyareti öncesinde Lübnanlı As-Safir gazetesine verdiği mülakatta, Türkiye'nin Lübnan'da bir iç savaşın olmaması için gereğini yapacağını vurgulayarak, 'Şimdi Lübnan'da birlik zamanı' dedi. Erdoğan, 'Lübnan'da bir sivil savaş işaretlerine karşı gereğini yapacağız' sözleriyle de iç savaş ihtimaline karşı Türkiye'nin elinden geleni yapacağının garantisini vermiş oldu. 
- Erdoğan'ın Lübnan ziyareti Los Angeles Times gazetesince 'Bu, siyasi olarak bölünmüş ve kırılgan Lübnan'ın çok ihtiyaç duyduğu bir kabiliyet' şeklinde değerlendirildi. Haberde, Erdoğan'ın ziyaretinin Hariri'nin cumartesi günü İran'a yapacağı ziyaret öncesi gerçekleştiğine dikkat çekildi.

HOŞ GELDİN SULTAN ERDOĞAN
Lübnan'da cadde ve sokaklar, Başbakan Erdoğan'ın onuruna Türk bayraklarıyla donatıldı. Beyrut sokakları, Türkçe ve Arapça 'Lübnan'a hoş geldiniz Erdoğan, merhaba' yazılı pankartlarla süslendi. Başbakan, 'Hoşgeldin Sultan Recep Tayyip Erdoğan' ve 'Durmak Yok, Yola Devam' yazılı afişlerle karşılandı.

DIŞ HABERLER SERVİSİ