Öğretmenler Toplantı ve Gösteri Yürüşleri Kanunu'na muhalefetten hakim karşısına çıktı

İzmir'in Tire ilçesinde KESK tarafından düzenlenen Tekel işçilerine destek eylemine katılarak, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na m

İzmir'in Tire ilçesinde KESK tarafından düzenlenen Tekel işçilerine destek eylemine katılarak, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet eden öğretmenlerin yargılanmasına başlandı. Tire Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada öğretmenler hazır bulundu. KESK üyesi yaklaşık 500 kişilik bir grup ise Tire Tren İstasyonu önünde toplanarak, duruşmanın görüldüğü adliyeye yürüdü. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de KESK üyeleriyle birlikte duruşmayı takip etti.

KESK'in aldığı karar doğrultusunda sendikalı öğretmenlerin de aralarında olduğu bir grup, 25 Şubat 2010 günü akşam saatlerinde meşaleli yürüyüş düzenlemişti. Eylemin ardından 78 kişi hakkında savcılık soruşturması açıldı. İdari soruşturma kapsamında ise bazı öğretmenlere, kınama ve maaş kesme cezaları verildi. Uygulamaya tepki gösteren Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup, bu defa 22 Mayıs'ta toplanıp İstasyon Caddesi'nde kortej oluşturarak Cumhuriyet Anıtı'na yürümüştü. Gruptakiler, geniş güvenlik önlemleri alan polisin kaldırımdan yürümeleri uyarısına rağmen caddeyi kullandı. Eylemin ardından 35'i hakkında kanuni işlem yapıldı. Savcılık tarafından yürütülen soruşturmanın sonunda Eğitim Sen üyesi, 29'u halen görevde olan 35 kişi hakkında dava açıldı.

Dava bugün Tire Asliye Ceza Mahkemesi'nde, saat 14.00'de görülmeye başlandı. Duruşmada önce kimlik tespiti yapıldı. Sanık avukatlarının, salonun küçük olması sebebiyle davanın belediye toplantı salonunda görülme talebi, duruşmaların ulusal yargı ağı üzerinden görülmesi ve teknik alt yapı eksikliği gerekçesiyle kabul edilmedi. Yargılama yaklaşık 35 metrekarelik salonda yapılırken öğretmenler, duruşma salonunun dar olması sebebiyle ayakta durmak zorunda kaldı.

Yargılanan öğretmenlere, KESK üyeleri destek verdi. Bugün öğle saatlerinde İzmir ve bazı ilçeleriyle çevre illerden Tire'ye gelen sendika üyeleri, istasyon mevkisinde toplandı. Yaklaşık 500 kişi, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Öğretmenler değil, çeteler yargılansın", "Emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız", "Yargılanan emekçi onurumuzdur" sloganları atarak adliye binası önüne yürüdü. Burada Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Ali Rıza Özer, bir basın açıklaması yaparak meslekdaşlarının kendileri için bayram olan 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde yargılanmasına tepki gösterdi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de öğretmenlerin, hakları için mücüde eden Tekel işçilerine destek amacıyla yaptıkları yürüyüş sebebiyle yargılandığını vurgulayarak, duruşma gününün de ironik olduğunu belirtti. Ersin, "Takdir-i ilahi. Haklarını aramak isteyenlerin bu şekilde cezalandırılması olacak şey değil. Öğretmenlere sonuna kadar destek vereceğim." dedi.