İşte korkulan ikili: Portekiz ve İspanya

İrlanda'nın kurtarma paketine başvurduğunu açıklamasının hemen ardından gözler Euro Bölgesi'nin diğer zay...


İrlanda'nın kurtarma paketine başvurduğunu açıklamasının hemen ardından gözler Euro Bölgesi'nin diğer zayıf halkaları olan Portekiz ve İspanya'ya döndü. Analistler, daha genel bir çözüm bulunmadığı sürece Euro Bölgesi'nin zayıf ülkelerinin domino taşı gibi birbiri ardına düşmesinin ciddiye alınması gereken bir tehlike olduğu görüşünde. Credit Agricole stratejisti Peter Chatwell, "İrlanda'ya yönelik kurtarma paketi'nin Portekiz ve İspanya'yı ateş hattından kurtardığını söylemek mümkün değil" dedi. 

Bütçe açığı kritikÖte yandan Portekizli ve İspanyol hükümet üyeleri, piyasaları yatıştırmak için dün arka arkaya mesajlar verdi. Portekiz Başbakanı Jose Socrates, ülkesinin kurtarma paketine ihtiyacı olmadığını, İrlanda'ya yönelik paketin piyasalardaki panik havasını sakinleştirmeye yeteceğini umduğunu söyledi. Socrates, TSF radyosuna yaptığı açıklamada, "Ülkenin hiçbir yardıma ihtiyacı yok. Ülkenin ihtiyacı olan şey gerekenin yapılması, yani bütçenin onaylanması ve diğer çalışmalara devam edilmesi" dedi. Portekiz, bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranını 2009'daki yüzde 9.3 seviyesinden yüzde 7.3'e çekmeye uğraşıyor. Uzmanlar, yıl sonunda bu rakama ulaşılamazsa panik dalgasının büyümesinden endişe ediyor. IHS Global Insight ekonomisti Diego Iscaro, "Eğer bütçe açığı hedefin üzerinde çıkarsa ve ekonomi zayıflarsa piyasaların Portekiz üzerindeki baskısı artacak. Nisan'da yüklü borç itfaları var, yani ilk çeyrekte yardım istemek zorunda kalabilirler" dedi. Yine de Portekiz, İrlanda ve Yunanistan'la kıyaslandığında daha iyi durumda. İrlanda'nın bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 14.4 civarında. Yunanistan'da ise bu oran yüzde 9.4.   
İspanya Ekonomi Bakanı Elena Salgado da benzer bir çıkış yaparak yardım isteyecekleri söylentilerini kesin bir dille yalanladı. Salgado, devlet radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "İrlanda'yla kıyaslandığımızda bizim en büyük farkımız finans sektörümüzün güçlü olması. Bunu yalnızca stres testleri ortaya koymadı, biz bankaları ihtiyaç halinde desteklemek için yeni bir fon kurduk ve bu fondan bugüne kadar yalnızca 11 milyar euro çekildi" dedi. Söz konusu miktar, özellikle emlak balonunun patlamasından olumsuz etkilenen bazı yerel bankaların tek çatı altında birleştirilmesi için kullanılmıştı. 


FBI'dan üç hedge fona baskın

ABD'de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkilileri, dün üç yatırım kuruluşu hakkında yürütülen içeriden bilgi sızdırma (insider trading) soruşturması kapsamında üç hedge fonun ofisine baskın düzenledi. Bloomberg'e bilgi veren kaynaklar; Level Global Investors, Diamondback Capital Management ve Loch Capital Management adlı hedge fonların ofisine baskın düzenlendiğini bildirdi. Eski SAC Capital Advisors çalışanlarının kurduğu Level Global ve Diamondback yetkilileri baskınları doğrularken Loch Capital'dan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.
Diamondback'in üçüncü çeyrek itibariyle portföyünde borsaya kote 706 şirketin hissesi var. Piyasa değeri 4.13 milyar doları bulan bu hisselerin büyük kısmı ise enerji ve finansal hizmetler şirketlerine ait.
Merkezi New York'ta bulunan Level Global'ın portföyünde ise 77 şirkete ait, piyasa değeri 3.08 milyar dolar olan hisse mevcut. Fonun en büyük yatırımı İngiltere'nin en büyük ikinci paralı televizyon hizmeti veren Virgin Media'nın yüzde 5.8 hissesi. Boston merkezli Loch Capital'ın adı daha önce Galleon Group adlı bir başka hedge fona yönelik içeriden bilgi sızdırma soruşturmasında gündeme gelmişti.