Bakan Davutoğlu, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç İle Görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Balkanlardaki komşu ülkeler, Avrupa Birliği, NATO, Birleşmiş Milletler için Bosna Hersek'te başarı zarurettir, büyük bir vazifedir" dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç ile Dışişleri Bakanlığı'nda görüştü. Görüşmeyle ilgili konuşan Davutoğlu, İzzetbegoviç ismine dikkat çekerek, bu ismin insanlık vicdanının gür sesi olduğunu, Aliya İzzetbegoviç'in dünyada son yıllarda yetişen en büyük liderlerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin bütün imkanlarıyla Bosna Hersek'in ve Aliya İzzetbegoviç'in emanetinin arkasında ve savunucusu olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Bosna Hersek Devleti'nin
bütünlüğü, refahı, istikrarı, geleceği; Türkiye'nin refahı, istikrarı, geleceği gibi önemlidir. Hem devlet hem de halk olarak nasıl o zor şartlarda destek vermişse, bugün de, yarın da ve ebediyete kadar Bosna Hersek'in yanında olmaya devam edecektir" diye konuştu.
Bosna Hersek'in başarısının kendileri için bir sınav niteliği taşıdığını söyleyen Davutoğlu, "Bosna Hersek'in başarılı olması, istikrarının, refahının temin edilmesi hepimiz için bu sınavı geçmek anlamına gelecektir. Balkanlardaki komşu ülkeler, Avrupa Birliği, NATO, Birleşmiş Milletler için Bosna Hersek'te başarı zarurettir, büyük bir vazifedir" dedi.
Önümüzdeki dönemde Bosna'nın istikrar ve barışa kavuşma temennisinde bulunan Davutoğlu, bu konuda her türlü katkıyı vermeye devam edeceklerini söyledi. Davutoğlu, Bosna Hersek'e yardımlara yönelik olarak bölgesel inisiyatifin geliştirilmesi için Sırbistan ve Hırvatistan ile görüştüklerini belirterek, NATO Zirvesi Dışişleri Bakanları toplantısında Bosna'ya katkı sağlayacaklarını gündeme getirdiğini söyledi. Bosna'ya Türkiye'nin katkılarının devam edeceğini belirten Davutoğlu, diğer ülkeleri de katkıda
bulunmaya davet ettiğini kaydetti. Avrupa Konseyi'nde de Bosna Hersek'e geçiş sürecinde destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Bakan Davutoğlu, bölgesel ve küresel bazda destek vereceklerini açıkladı.

İZZETBEGOVİÇ
Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç ise, Türkiye'nin yardım ve desteklerinden duyduğu minnettarlığı ifade etmek için ilk yurt dışı ziyaretini Türkiye'ye yaptığını belirterek, "Türkiye çok ciddi, zekice ve ustaca Balkanlardaki ilişkilere yeni ivme kazandırmak için adım attı" dedi.
Avrupa'ya entegrasyon çerçevesinde ve NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin desteklerden dolayı minnettarlığını ifade eden İzzetbegoviç, Türkiye'nin savaş sonrası Bosna'nın imarı konusunda çalıştığını söyledi. Türkiye'nin 3 köprü inşa ettiğini ve kadın hastalıkları kliniği yaptığını kaydeden İzzetbegoviç, Türkiye sayesinde Bosna'nın ayağı kaldığını söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Türkiye'nin Balkanlarda istikrar ve güvenlik faktörü olduğunu söyleyerek, "Türkiye, Bosna Hersek'in kendi arasındaki diyalogu tesis etti. Bosna'da barış ve istikrar konusunda Türkiye büyük teminattır" ifadelerini kullandı.
Siyasi gelişmelerin ekonomik ilişkileri takip ettiğini ifade eden Bakir İzzetbegoviç, güvenlik tesis edildikten sonra yatırımcıların geldiğini ve Türk yatırımcılarına yardım etmek üzerine Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirtti.
Davutoğlu ve İzzetbegoviç, programlarının yoğun olması sebebiyle soru almadılar.