Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı Bakoyanni, parti kurdu

Yunanistan eski Dışişleri Bakanı ve bağımsız milletvekili Dora Bakoyanni, bugün öğlen saatlerinde "Demokratik İttifak- Dimokratiki Simmahiya (DS)" adı

Yunanistan eski Dışişleri Bakanı ve bağımsız milletvekili Dora Bakoyanni, bugün öğlen saatlerinde "Demokratik İttifak- Dimokratiki Simmahiya (DS)" adını verdikleri partisinin kuruluşunu ilân etti. "Demokratik İttifak Partisi"nin amblemi, "lacivert ve turuncu renkler ile zeytin ağacından" oluşuyor.

Dora Bakoyanni tarafından Atina'daki Badminton Tiyatrosu Salonu'nda okunan partinin kuruluş beyannamesini ülke genelinden yaklaşık 5 bin kişi izledi. Kurucu genel başkanlığı Bakoyanni üstlendi. Mart ayına kadar program çalışmalarını tamamlayacak olan Demokratik İttifak Partisi, ilk kongresini Mart ayında gerçekleştirecek.

Partisinin kuruluş beyannamesinin ilan edildiği toplantıda bir konuşma yapan Bakoyanni, "Bugün ülke çapında sorumlu vatandaşlardan oluşan bir hareket kurduk. Bağımsız demokratik katılımcı bir hareket. Başka bir şey değil parti." ifadelerini kullandı.

Yeni partinin danışmaya açık olduğunu ve "diğer siyasi güçlerle işbirliğine ve ortak çalışmalar oluşturmaya inandığını" vurgulayan Bakoyanni, partisi için "Krizin değiştirdiği insanlar ittifakı", "Yunanistan'ın en canlı parçası" ve "Yunanistan'ın isteyen ve yapabilen sesleri" tanımlamalarında bulundu.

Çok farklı siyasi görüş ve katmanları kucaklama mesajı veren Bakoyanni, merkez sağ ve sol politikanın ikincil konumda olduğunu ifade etti. "Demokratik İttifak'ın demokratik yelpazedeki insanları bir araya getirmeyi amaçladığını belirten Bakoyanni, "merkez sağ, merkez sol ve liberalleri" bu kapsamda art arda sıraladı.

BAKOYANNİ, SAĞ VE SOL MERKEZ İLE LİBERALLERİ KUCAKLAMAYA TALİP

İlke ve ideolojik akımları temsil konusunda Demokratik İttifak, hümanizm, aydınlanma, liberalizm ve 19 ile 20. yüzyıl Avrupa'sının toplumsal kazanımlarını benimsemeyi hedefliyor.

Partinin temel ilkeleri 'özgürlük, bireysel sorumluluk, güvenlik ve adalet, özerk girişim, güvenilir, verimli ve adil bir devlet, sosyal dayanışma, yolsuzluğa, müşteri ilişkilerine, bağımlılığa ve donukluğa karşı mücadele' şeklinde özetlendi.

Bakoyanni, ekonomik krizle birlikte 'Yunanistan'ın iflas etmeyeceği, borçla yaşayabileceği ve gençlerin yaşam hedefinin kamuda bir iş bulabilmek şeklindeki mitin yıkıldığını' söyledi.

Partinin kuruluş toplantısında Bakoyanni'nin eski partisi ana muhalefet Yeni Demokrasi'den eski milletvekilleri Kostas Kiltidis ve Hristos Markoyannakis de hazır bulundu.

ANA MUHALEFET YENİ DEMOKRASİ'NİN BAŞI AĞRIYACAK

Dora Bakoyanni'nin eski partisi Yeni Demokrasi'den yakın arkadaşları da dahil milletvekili transferine bu aşamada olumsuz baktığı gelen bilgiler arasında. Demokratik İttifak'a ilk aşamada eski milletvekilleri, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve eski başbakanlardan babası 'Konstantinos Miçotakisçiler' kanadından katılımların olması bekleniyor.

Bu arada 2009 yılındaki genel seçimlerin ardından geçen hafta yapılan yerel seçimlerde de oy kaybeden Yeni Demokrasi, Bakoyanni'nin parti kurmasıyla iyice zor durumda kaldı. Yeni Demokrasi, kopmalara karşı partideki rahatsızlar ile Bakoyanni yanlılarını yakın takibe aldı. Andonis Samaras liderliğindeki Yeni Demokrasi, son dönemde aşırı sağa yakın politikaları nedeniyle eleştirilerin odağında kalmıştı. Yeni Demokrasi'den önemli isimlerin Bakoyanni'nin partisine geçmek için uygun zamanı beklendikleri değerlendirmesi yapılıyor.

Bakoyanni, Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas ile yeni partisine ilişkin bir görüşme yapacak.