Yeni açılan işyerleri umut veriyor

Adana'da Eylül ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde açılan işyeri sayısında yüzde 13'lük artış gerçekleştiği, bunun kent ekonomisi için umut verici olduğu belirtildi.

Adana'da Eylül ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde açılan işyeri sayısında yüzde 13'lük artış gerçekleştiği, bunun kent ekonomisi için umut verici olduğu belirtildi. Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan, açılan kapanan işyeri istatistiklerine göre, 2010 yılı Eylül ayında 161 firma açılırken, 53 firma kapandı. Geçen yılın aynı ayında 150 firma açılmış, 76 firma ise kapanmıştı.

Bu yıl eylül ayı itibarıyla 12 aylık dönemde toplam 2 bin 360 firmanın açıldığı, bin 219 firmanın kapandığı belirtildi. Geçen yıl ise aynı dönemde 2 bin 88 firmanın açıldığı, buna göre açılan firma sayısında yüzde 13'lük artış olduğu vurgulandı.

ATO Başkanı Şaban Baş, açılan-kapanan firmalarda açılanlar lehine olumlu yönde artış olduğunu belirtti.

Adana ekonomisinin olumlu yönde gelişme sağladığını ifade eden Baş, özellikle Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından açıklanan kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının, Adana ekonomisinin geleceğini de olumlu yönde yeniden şekillendireceğini kaydetti.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krize bağlı olarak binlerce firma, milyonlarca vatandaşın ciddi sıkıntı içerisine girdiğini anımsatan Baş, şu görüşleri dile getirdi:

"Borçların sürekli ötelenmesi, belirli bir birikmeyi de beraberinde getirdi. Bu noktada kamu alacaklarıyla ilgili açıklanan paket, firmaların geleceğe yönelik planlarını ve bakış açısını yeniden yapılandırma umudunu doğurdu. Açılan işyerleri sayısındaki artış da bu umudu perçinliyor. Adana ekonomisinin de ilerleyen dönemde herkesin çabasıyla daha iyi noktalara geleceğini tahmin ediyoruz."

Baş, bölgedeki iş dünyasının hareketlenmesi için uluslararası fuar gibi organizasyonlar düzenleyerek, yeni firmaların da ekonomiye kazandırılmasına katkı sağladıklarını kaydetti.

Öte yandan, ATO verilerine göre, 2010 Ağustos ayında protesto edilen senet sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51 azalma olduğu da vurgulandı.

Geçen yıl 8 aylık dönemde 17 bin 316 adet protesto edilen senet bulunurken, bu sayı 2010'da 10 bin 933'e geriledi.