Kktc'nin İlanını Onaylayan Vekiller, 27 Yıl Sonra İlanı Yeniden Mecliste Onayladı

KKTC'nin ilanı için toplanan ve Cumhuriyetin ilan edilmesinde rol oynayan vekiller, KKTC'nin ilanının 27'nci yılında sembolik olarak yeniden KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde bir araya geldi.

O dönemden yaklaşık 12 milletvekilinin katılım gösterdiği buluşmaya vekillerin konuşmasıyla devam edilirken, güne damgasını vuran dönemin Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden (CTP) milletvekili Mehmet Civa çarpıcı açıklamalarda bulundu.
20 yıl CTP'ye mensup milletvekili olarak siyaset yapan Civa, KKTC'nin ilanı aşamasında ülkenin henüz cumhuriyet ilanı için yeterince gelişmediğini ve o dönemlerde Kıbrıs Türk Federe Devleti adı altında yönetildiğini vurguladı. Bu yönetimde uluslararası alanda hiçbir zorluk yaşanmadığını belirten Civa, KKTC'de cumhuriyetin ilan edilmesinin ülkenin önünü tıkanacağını, halkın geleceğini zora sokulacağını belirttiklerini ve gerekli köy gezileri, radyo, televizyon konuşmalarıyla halkı bilgilendirdiklerini
ifade etti. Cumhuriyetin ilanı konusunda karşıt görüş taşımaları nedeniyle çeşitli baskılara, tehditlere maruz kaldıklarını belirterek, "KKTC ilan edildi, bu ilan bir emrivakiiydi, ilanı o dönemin Türkiye Cumhuriyeti'nde iktidardaki hükümet benimsemiyordu, bunu o gün askeri hükümetin dışişleri bakanı olan İlter Türkmen'in ağzından bizzat duydum" diye konuştu.
Dönemin askeri hükümetinin dışişleri bakanı olan İlter Türkmen'nin yaptığı konuşmada KKTC'de cumhuriyetin ilanı için sürekli ziyaret edildiğini fakat bunun ülke için uluslar arası mahsurları olduğunu Türkmen'in izah ettiğini belirten Civa, Rauf Denktaş'ın emrivaki yaparak "Yarın cumhuriyet kurulacak" dediğini ifade etti.
CTP milletvekili Mehmet Civa, konuyla ilgili tehdit edildiklerini savunarak varlıklarının devam etmesi için KKTC'de cumhuriyetin ilanına el kaldırdıklarını söyledi.