Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ergün Rize'de

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin uzun yıllar Ankara'dan yönetildiğini, eskiden Kırıkkale bile Ankara'ya uzakken bugün Rize gibi şehirlerin bile Ankara'nın yanı başında olduğunu söyledi

Sanayi Ve Ticaret Bakanı Ergün Rize'de
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin uzun yıllar Ankara'dan yönetildiğini, eskiden Kırıkkale bile Ankara'ya uzakken bugün Rize gibi şehirlerin bile Ankara'nın yanı başında olduğunu söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB Rize Müdürlüğü'nün açılışını yapmak üzere geçtiğimiz gece Rize'ye geldi. Bakan Ergün sabah saatlerinde Rize Valiliği'ni ziyaret ederek Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'ndan brifing alan Bakan Ergün, burada geçtiğimiz Ağustos ayında Gündoğdu beldesinde yaşanan ve13 kişinin ölümü ile sonuçlanan afette çekilmiş fotoğrafların yer aldığı albümü inceledi. Bakan Ergün, eskiye nazaran afetlerde halka daha büyük yardımların yapıldığını belirterek, "Bu yardımlardan daha önemli olan bu tarz afetlerin yaşanmaması için önceden gerekli tedbirlerin alınmasıdır" dedi.
Bakan Ergün daha sonra Rize Ticaret Borsası Binası'nda kurulan KOSGEB Rize Müdürlüğü'nün açılış törenine katılmak üzere Ticaret Borsası Binası'na geçti. Burada esnaf ve sanatkarlar ile sanayicilere hitaben bir konuşma yapan Bakan Ergün, geride kalan 8 yıllık süre içerisinde bir çok Anadolu şehrinin ekonomik anlamda atağa geçtiğini ifade ederek "Her zaman söylüyoruz, bu ülke sadece birkaç tane büyük ve başarılı şehrin omuzlarında yükselemez. Gerçek bir kalkınma hamlesi için, doğudan batıya, kuzeyden güneye, ülkemizin tamamının gelişmesi gerekiyor. Geride kalan 8 yıllık süreçte, birçok Anadolu şehrinin atağa geçtiğine ve ekonomisini canlandırdığına sevinçle tanıklık ettik. Mesela Rize'de, 2002 yılına göre toplam işletme sayısı yüzde 16 oranında artış göstermiştir. 2002'de sadece 89 milyon dolar ihracat yapan Rize, bu yılın sadece ilk 9 ayında, 240 milyon dolarlık ihracat yapmayı başarmıştır" diye konuştu.
Ülkenin yıllardır Ankara'dan yönetilmesinin neden olduğu eksikliklere değinen Bakan Ergün, "Bu ülke, ne yazık ki uzun yıllar boyunca, sadece Ankara'dan yönetildi, çevre illerin sesine kulak verilmedi. Özel sektöre, hemen hiçbir konuda destek olamayan hükümetler, engel olmaktan da imtina etmediler. Bugün artık devir değişmiş, millet ile devlet yeniden buluşmuş, bu buluşmadan aldığımız enerji, hayatın her alanına yansımıştır. Eskiden Kırıkkale bile Ankara'ya uzakken, artık Rize gibi şehirlerimiz dahi, Ankara'nın yanı başındadır. Zira uzaklık ve yakınlık, kilometre meselesi değil, zihin, ruh ve gönül meselesidir. Bugün açılışını yaptığımız hizmet merkezi, devlet-millet buluşmasının en güzel örneklerinden birisidir" şeklinde konuştu.
Rize'de 2002 yılında sadece 8 işletmenin KOBGEB kredisi kullanabildiğini ancak bugün Rize'de bu rakamın 845 işletmeye çıktığını kaydeden Bakan Ergün, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sizlerle şu çarpıcı rakamları paylaşmak istiyorum. 2002'den önce Rize'de sadece 8 işletmeye 118 bin lira destek sağlayan KOSGEB, bizim dönemimizde, 845 işletmeye 4 milyon lira destek sağlamıştır. Yani destek miktarı yaklaşık 40 kat artmış, ayrıca 37 milyon liralık da kredi hacmi oluşmuştur. 2002 yılında fiili olarak yüzde 47 faizle kredi kullanan esnaf ve sanatkarlarımız, bugün 1 yıldan kısa kredilerde yüzde 5, 1 yıldan uzun kredilerde ise yüzde 6 faiz oranıyla kredi kullanıyorlar."
Bakan Nihat Ergün, 2003 yılından bu güne kadar 136 bin'e yakın esnaf-sanatkar ve KOBİ için 7.4 milyar dolarlık kredi hacmi oluşturduklarını açıklayarak "Esnaf ve Sanatkarlar Strateji Belgesi'ni hazırlayarak, esnafın zayıf yanlarını güçlendirecek, güçlü yanlarını ise daha da güçlendirecek bir eylem planı hazırladık. Aynı şekilde, geçen yıl yaptığımız kanun değişikliğiyle, KOSGEB'in hedef kitlesini imalat sanayinin yanı sıra, hizmet ve ticaret sektörlerini de kapsayacak şekilde genişlettik. 2003 yılından bugüne kadar, Kredi Faiz Destekleri ile 136 bine yakın Esnaf Sanatkar ile KOBİ için, 7.4 milyar liralık kredi hacmi oluşturduk. Bu kredilerle, KOBİ'lerin 2.2 milyar dolarlık ihracat yapmasını sağlarken, 32 binden fazla kardeşimize de istihdam kapısı açmayı başardık" ifadelerini kullandı.
Konuşmasının ardından Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Bakan Ergün'e kristal çay bardağı seti hediye etti. Daha sonra KOSGEB Rize Müdürlüğü'nün açılış kurdelesi kesilerek bina hizmete açıldı.