KOBİDER: 3 milyar liralık destek KOBİ'lere hayat verecek

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 3 milyar liralık kredi destek paketinin KOBİ'lere hayat vereceğini sö

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, 3 milyar liralık kredi destek paketinin KOBİ'lere hayat vereceğini söyledi.

Krediden toplamda 50 bin işletmenin yararlanacağını ifade eden Nurettin Özgenç, rakamın ekonomik konjonktüre göre olumlu ancak, yeterli olmadığını kaydetti. 2011 bütçesinde KOSGEB'in mali gücünün artırılması halinde krediden yararlanmayı bekleyen 100 binlerce KOBİ'nin bu tür desteklerden faydalanabilme imkanı bulabileceğini söyleyen Özgenç, "2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşmak için hükümetin KOBİ'lere ve ihracatçılara sürekli destek vermesi olumlu bir gelişmedir. İki milyonu aşkın KOBİ'nin bulunduğu ülkemizde çeşitli zaman aralıkları içerisinde destekler verilmiştir. Şimdi ise 50 bin işletmeye kredi imkanı sunulması azdır. Fakat ekonomik konjonktüre göre iyi sayılabilecek bir rakamdır ve uygun bir yaklaşımdır. Bununla birlikte kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak 10 bin TL fazla kredi verilmesi kadınların iş hayatına atılması amacıyla teşvik için verilmesini biz de destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir önceki dönemde 100 bin KOBİ'ye sağlanan kredi imkanına 180 bin başvuru yapılmasına rağmen 85 bininin kredi almaya uygun görüldüğünü vurgulayan Özgenç, KOBİ'lerin riskli göründüğü için kredi almaya hak kazanamadığını bunun işletmelerin zor durumda ve borç takibinde olduklarının en büyük göstergesi olduğunu aktardı. Hükümetin,KOBİ'lerin sayısını ve kapasitelerini artırmak için gayret gösterdiğine işaret ederken de şunları kaydetti: "Geçmiş yıllara bakıldığında KOSGEB adlı kurumun adından söz edilirdi ama varlığından çoğu kimsenin haberi yoktu. Son yıllarda ise amacına uygun çalışmıştır ve kanun değişikliği yapıldıktan sonra yüz binlerce KOBİ'ye ulaşmıştır. Özellikle son yıllarda yaşanan kriz sonrası bankaların KOBİ'leri riskli görerek kredi musluklarını kapatmaları ile KOSGEB'in sunmuş olduğu kredi işletmelere can suyu olmuştur."

HİPERMARKET YASASI ÇIKMALI

Toplamda 3 milyarlık kredi desteği için yüzde 0,94 faiz oranı ile ilk 6 ayı ödemesiz, 24 ay vadeli 17 bankayla anlaşıldığını aktaran Nurettin Özgenç, alınacak olan kredinin faizinin yüzde 75'ini KOSGEB ödeyecek, yüzde 25'ini KOBİ'lerin ödeyeceğine işaret etti. "Bu destek paketinin piyasalara hareket kazandıracağını, iç tüketimi canlandıracağını ve yatırımların artmasını sağlayacağını düşünüyoruz." diyen Özgenç, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün, esnaftan mal alın sözüne atıfta bulunarak, hipermarketler yasasının bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.