Uşak Ticaret Borsası Gıda Analiz Laboratuarı Kuruyor

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Yıldıray Aydoğan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi projesi kapsamında gıda analiz laboratuarı kurulduğunu söyledi

Uşak Ticaret Borsası Gıda Analiz Laboratuarı Kuruyor
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Yıldıray Aydoğan, Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi projesi kapsamında gıda analiz laboratuarı kurulduğunu söyledi. Aydoğan, Ticaret Borsası yeni hizmet binasında kurulan gıda analiz laboratuarında gıdalarda mikrobiyolojik analizlerin yapılabileceğini belirtti.
Gıda analiz laboratuarı için akredite işlemlerinin devam ettiğini ve aynı binada 40 metrekarelik alanda toprak analiz laboratuarı kurulacağını kaydeden Yıldıray Aydoğan, borsa olarak laboratuarın işletme hakkını 2020 yılına kadar aldıklarını bildirdi. Gıda Analiz Laboratuarın tam kapasiteyle çalışabilmesi için çalışmalara hız verdiklerini anlatan Uşak Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Aydoğan, " Gıda Analiz Laboratuarı AB İş Geliştirme Merkezleri Projesi altında Windows Projesi Kapsamında Gıda Analiz Laboratuarı kuruldu. Bu laboratuarın işletme hakkını 2020 yılına kadar Ticaret Borsası aldı. Şu ana kadar laboratuarımız için 26 adet donanım alındı. Alınan cihazlarla gıdalarda mikrobiyolojik analizler yapabileceğiz. Aynı zamanda tüm gıdalarda ortak olarak tespit edilen nem, kül, protein, yağ miktarı ve gıdaların pH değerlerini ölçebileceğiz. Tabi ki Laboratuarın tam anlamı ile işleyebilmesi için elimizdeki makineler yeterli değildir. Makineleri tamamlayıcı ek makineler alınacak. Tahlil sonuçlarının uluslar arası kullanılabilir olmasını istiyoruz. Bu nedenle de akredite ve resmi çalışan bir laboratuar haline getireceğiz. Bunun için de numune kabul, besi yeri hazırlama, inkübasyon odası gibi ekipmanlarımızı standartlar dahilinde oluşturacağız" dedi.
Gıda analiz laboratuarını akredite olup resmi çalışan bir laboratuar haline getirdikten sonra toprak analiz laboratuarı da kuracaklarını belirten Yıldıray Aydoğan, "Toprak analiz labaratuarı için de gerekli ek ekipmanları alacağız ve yeni bir alan oluşturacağız. Şu an, havalandırma, güvenlik tedbirleri, sarf malzeme alımı gibi işlemler yapılma aşamasına geçildi. Toprak analiz laboratuarın bize ek maliyeti yaklaşık 200 bin TL 'yi bulacak. Biz borsa olarak taşın altına elimizi koyduk. Yeni kurulan bir borsa olmamıza rağmen, ilimizin tarım sektöründe gelişmesi için bu laboratuarlar büyük önem taşıyor"dedi.