'Aba güreşlerinin kurallarıyla hakemin kuralları birbirini tutmuyor'

Hatay başta olmak üzere bölge illerde Aba Güreşleri kurallarının belli ilkelere bağlanması için teknik toplantı yapıldı.

Hatay Mustafa Kemal Üniver

Hatay başta olmak üzere bölge illerde Aba Güreşleri kurallarının belli ilkelere bağlanması için teknik toplantı yapıldı.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Şerefettin Canda'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen teknik toplantıya eski Judo Federasyonu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Hatay Aba Güreşi Derneği Başkanı Sabri İnalöz, Güreş Federasyonu İl Temsilcisi Mehmet Fecir Akyürek, MKÜ Beden Eğitimi Yüksek Okulu Müdürü Dr. Yunus Yıldırım, Müdür Yardımcısı öğretim görevlisi Ali Temiz, MKÜ Judo Okulundan Ramazan Sever ve İbrahim Saday katıldı.

Günümüzde yaygın olan Judo sporunun atası olan Aba Güreşinin yerel düzeyde kaldığını aktaran MKÜ Rektörü Şerefettin Canda, bu sporun uluslararası düzeye çıkarılabilmesi için güreş kurallarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Üniversite olarak aba güreşlerinin kurallarının bilimsel ilkelere bağlanması için Hatay'da Güreş Eğitim Merkezi kurulması için çalışmalar yaptıklarını da kaydeden Canda bu merkez için en uygun yerin Hatay'ın Yayladağı ilçesi olduğunu belirtti.

eski Judo Federasyonu başkanlarından Prof. Dr. İbrahim Öztek ise Aba Güreşi kurallarının yeniden ele alınması gerektiğini, kuralların uygulanmasında birliktelik sağlanamadığı takdirde ulusal ve uluslar arasında müsabakalar yapılamayacağını söyledi.

Aba Güreşlerinin mahalli düzeyde yapıldığı söyleyen Öztek, "Ne güreşin kuraları ne de hakemlerin kuralları birbirini tutuyor. Başarı sağlayabilmemiz için takımların hazırlanmasından, güreş kuralları, hakem kuralları ve müsabakaların düzenlenmesi belli kurallara bağlanmalıdır. Düzenlemiş olduğumuz bu seminerde bunları ayrıntılı olarak tartışacağız. Ortak noktalar geliştirip süreç için de kuralları yerleştireceğiz." ifadelerini kullandı.