Medvedev'e Rusya'nın üçüncü ismini belirlemesi için adaylar sunuldu

Moskova eski Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un 'güven sorunu' nedeni ile Kremlin tarafından görevden alınmasının ardından muhtemel başkan adayları ile i

Moskova eski Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un 'güven sorunu' nedeni ile Kremlin tarafından görevden alınmasının ardından muhtemel başkan adayları ile ilgili liste Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e sunuldu. 14 günlük yasal sürenin sonunda iktidar partisi 'Birleşik Rusya' yönetimi Medvedev'le bir araya gelerek listeyi takdim etti.

Birleşik Rusya Partisi lideri Boris Grizlov basına yaptığı açıklamada dört kişilik listeyi açıkladı. Ulaştırma Bakanı İgor Levitin, Başbakan Yardımcısı Sergey Sobyanin, Nijni Novgorod Bölge Valisi Valeri Şantsev ve Moskova Belediye Başkanlığı Birinci Yardımcısı Lyudmila Şvetsova ilk dört kişilik listede yer almayı başardı.

Rusya Devlet Başkanı Medvedev liste ile ilgili yaptığı ilk değerlendirmede adayların hepsinin başkenti yönetebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Kremlin basın sözcüsü Natalya Timakova da yaptığı açıklamada Medvedev'in listede yer alan adaylarla daha önce görüştüğü bilgisini verdi.

Yasalara göre Medvedev'in dört adaydan birini 10 gün içinde Moskova şehir yönetiminde oylanmak üzere teklif etmesi gerekiyor. Moskova şehir Duma'sının Medvedev'in önerdiği ismi reddetme ve alternatif isim önermesini isteme hakkı bulunuyor.

Lujkov'un ardından vekil başkan olarak atanan Vadimir Resin (74) kendisinin aday olma ihtimalinin olmadığını, kendisinden en az 20-25 yaş daha genç birinin Moskova yönetimine geçmesi gerektiğini söylemişti.

SOBYANİN'İN İSMİ ÖN PLANA ÇIKIYOR

Putin'in ekibinde yer alan Sobyanin'in Moskova belediye başkanlığının yüksek bir ihtimal olduğu değerlendirmeleri yapılıyor. Rusya Başbakanı Vladimir Putin geçen hafta sonunda iktidar partisi Birleşik Rusya yöneticileri ile başkent Moskova belediye başkanlığına aday olarak belirlenecek isimleri müzakere etmişti. 1,1 trilyon ruble (38 milyar dolar) bütçesi olan kentin yönetimi Rusya siyasi yapısında Kremlin ve başbakanlıktan sonra üçüncü makam olarak görülüyor.

Kommersant gazetesi parti yönetimi ile bir araya gelen Putin'in idari işler başkanı ve başbakan yardımcısı Sergey Sobyanin'in belediye başkanlığına destek verdiğini duyurmuştu. Hükümet kaynaklarından aldığı bilgileri aktaran gazete Sobyanin'in şansının arttığını yazmıştı. Gazeteye göre Sobyanin göreve çok talip olmasa da parti yönetimi bunun gerekli olduğunu düşünüyor. 52 yaşındaki Sobyanin hukukçu, evli ve iki çocuk babası.