Özbekistan'ın BM temsilcisi: Aral milyonların problemi

Özbekistan'ın Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilcisi Murat Askarov, Aral Gölü probleminin sadece biz kaç yüz bin kişinin değil, milyonların problemi

Özbekistan'ın Birleşmiş Milletler(BM) Daimi Temsilcisi Murat Askarov, Aral Gölü probleminin sadece biz kaç yüz bin kişinin değil, milyonların problemi olduğunu söyledi.

Askarov kurumaya yüz tutan gölün, çevre ve insan yaşamı üzerinde kalıcı olumsuz etkiler bırakmaya devam ettiğini dile getirdi. BM'de konuşan Askarov sorunun önüne geçmede Orta Asya'daki mevcut su kaynaklarının belli bir sorumluluk perspektifinde kullanılmasına özen gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Askarov ayrıca Orta Asya ülkelerinin bu konuda üstlendikleri sorumluluğu göz ardı etmemesi gerektiği hatırlatmasında bulundu.

Aral Gölü'nün kurumasıyla oluşan ekolojik sorunun, insanların bölgedeki mevcut su potansiyellerine sorumsuzca yaklaşmasından kaynaklandığını dile getiren Askarov, Aral Gölü hacminin 7 defa küçüldüğünü ve göle girmesi gereken suyun da 13 defa azaldığını hatırlattı.

Özbek diplomat, bu konuda gölü ve bölgeyi besleyen Serderya ve Amuderya nehirlerindeki su seviyesini olumsuz etkileyecek, faaliyetlerin ise aynı zamanda bölgenin karşı karşıya olduğu ekolojik sorunu daha da derinleştirme ve mevcut yangına üfleme anlamına geleceğini dile getirdi.