BDP, 5 yıla kadarki hapis cezalarında tutuklama kararı verilememesini istedi

BDP, üst sınırı 5 yıl hapis cezası olan suçlarda tutuklama kararının verilememesi yönünde bir kanun teklifi hazırladı.

BDP Hakkari Milletvekili Hami

BDP, üst sınırı 5 yıl hapis cezası olan suçlarda tutuklama kararının verilememesi yönünde bir kanun teklifi hazırladı.

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buna göre TBMM Başkanlığı'na sunulan yasa teklifi 'katalog suçlar'ın kanundan çıkarılmasını ve yalnızca adli para cezası gerektiren ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilememesini öngörüyor. Geylani, Türkiye Cumhuriyeti'nde mahkemeler tarafından alınan tutuklama kararlarının çok sık ve keyfi bir biçimde verildiğini, istisnai önlem olmaktan çıktığını ve adeta bir kural haline getirilerek cezaya dönüştürüldüğünü savundu. Ceza yargılamasında asıl olanın yargılamanın tutuksuz yapılması olduğunu öne süren Geylani, "Koruma tedbirlerinden olan tutuklama, ceza yargılamasında öteden beri, başta özgürlük, güvenlik ve adil yargılanma konularında temel haklar açısından sorun kaynağı oluşturmaktadır." ifadelerini kullandı. BDP'li Geylani sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm tespit, uyarı ve düzeltme amaçlı yasal düzenlemelere karşın, yargısal uygulamadaki geleneksel davranış kalıpları aşılamamış; uygulama sorunları giderek daha da derinleşmiş ve ağırlaşmıştır. Ancak, AK Parti'nin iktidarda olduğu son 7 yılda, cezaevlerindeki tutuklu sayısı hükümlü sayısını aşmıştır. Adalet Bakanlığı verilerine göre, son yedi yılda cezaevlerindeki toplam tutuklu sayısı 338 bini aşmış, buna karşı hükümlü sayısı 267 bin dolaylarında kalmıştır. Bu da şu an cezaevinde bulunanların yüzde 56'sının tutuklu olduğunu göstermektedir. Oysa ki dünya Standartlarında tutuklu ve hükümlü oranlarının üçte biri tutuklu, üçte ikisi hükümlü olarak belirlenmiştir."

Geylani, ''Samsunspor'un, Adanaspor ile yapacağı maçın TRT 6 kanalından yayınlanmasına tepki gösterdiği'' yönünde haberlerin yayımlandığının hatırlatılması üzerine, spor faaliyetlerinin dilinin, ırkının olamayacağını söyledi.