İş Bankası Rusya'da Bank Sofia'yı alıyor

İş Bankası'nın yurtdışında banka satın alma girişimlerinden biri, birkaç hafta içinde tamamlanacak.

İş Bankası Rusya'da Bank Sofia'yı alıyor
Bankacılık çevresinden alınan bilgiye göre bankanın uzun süredir Rusya’da devam eden girişiminde son aşamaya gelindi. İş Bankası Rusya’da Bank Sofia’yı satın alıyor. İş Bankası’nın Rusya’da yapacağı yatırım 50 milyon dolar civarında olacak.
İş Bankası bu banka satın alımıyla Rusya’da ileride yaygınlaşmayı hedefliyor. İş Bankası Grubu’nun lokomotif şirketlerinden Şişe Cam’ın Rusya ve yakın bölgesinde büyük yatırımları bulunuyor. Özsermayesini öncelikle Türkiye’deki faaliyetlerinde kullanmak ve dışarıdaki yatırımlarında stratejik kararlar dahilinde sermaye artırımıyla büyümeyi amaçlayan İş Bankası, bu girişimiyle Rusya’da pazar araştırması yapacak.
Rusya’daki bankacılığın gelişme potansiyeline göre ülkede tüm bankacılık alanlarında faaliyet göstermeyi planlayan İş Bankası, ülkede öncelikle ticari ve kurumsal bankacılık alanlarını araştıracak.

Hedef bölgesel banka olmak

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, daha önce gazetemize yaptığı açıklamada, Rusya’da banka satın alma girişimlerinin devam ettiğini, sürecin yıl sonunda tamamlanacağını ifade etmişti. Özince şöyle demişti:
“Rusya’da banka almamızla ilgili girişimimizde artık son noktalara geldik. İki tarafın ekipleri satış sözleşmelerinin detayları üzerinde çalışıyor. Bir cayma olmazsa ümit ediyorum bu yıl içinde Rusya’da bir banka sahibi olacağız. Bizim açımızdan konu son derece net, her türlü değerlendirme yapıldı. Artık parasını ödeyip alacağız. Olmasa da başkasını bulacağız. Çünkü alternatif çok. Bunun dışında fırsatçı arayışlarımızı devam ettireceğiz. Bu fırsatçı arayışları bu kadar sık gündeme getirmemizin nedeni bunu yapmaya iyice niyetli olmamızdan kaynaklanıyor.”

Rusya üzerinden büyüyecek
İş Bankası bu yatırımıyla Rusya Federasyonu’ndaki diğer ülkelerde büyümek istiyor. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince’nin, bu hedef hakkındaki görüşü şöyle:
“Rusya Federasyonu’nda her ülkede ayrı bir banka alma niyetimiz yok. Rusya pazarı, diğer ülkelere göre çok daha büyük. Çok daha olgun bir pazar. Rusya’da almayı arzu ettiğimiz banka üzerinden de Rusya Federasyonu’nun tüm diğer ülkelerine yayılmayı amaçlıyoruz.”

Küçük şubeli bir banka
Bank Sofia, 1994 tarihinden beri Rusya Merkez Bankası’na kayıtlı gözüküyor. Moskova merkezli bankanın Moskova’da iki şubesi var. Diğer şubeleri ise St. Petersburg, Saratov ve Balakovo’da bulunuyor.

Dışarıdaki ikinci bankası olacak

İş Bankası’nın Almanya’daki bankası İşbank GmbH, Avrupa Birliği üyesi ülke bankaları statüsünde ticari, kurumsal ve bireysel alanda faaliyet gösteriyor. Tamamı bankaya ait olan İşbank GmbH’nin Almanya’da 12, Fransa, Hollanda ve İsviçre’de birer şubesi var.
Londra ve Bahreyn’de birer şubesi bulunan İş Bankası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 9 şube ile faaliyet gösteriyor. Çin’in Şanghay kentinde bir temsilciliği bulunuyor. İş Bankası İrlanda’da İş Dublin Financial Services Plc ile faaliyet gösteriyor. Banka yurtdışında ilk olarak 1932’de Hamburg - Almanya ve İskenderiye - Mısır şubeleriyle faaliyete başladı.
1932-1959 yılları arasında Mısır’da İskenderiye Şubesi’yle faaliyet gösteren İş Bankası, Haziran ayında 51 yıl aradan sonra Mısır’da Kahire’de temsilcilik açtı.
Bankanın Şanghay Temsilciliği 2006’da açıldı. Bankanın yurtdışı teşkilatı bireysel, ticari ve kurumsal bankacılık alanlarında hizmet veriyor.


İhtiyaç kredisi faizi % 0.77

İş Bankası, ihtiyaç kredisi kampanyasının 22 Ekim’e kadar geçerli olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamada, “Aylık yüzde 0.77’den başlayan faizle veya ayda 112 TL taksitle,
60 ay vadeli, 5 bin TL’lik kredi veriliyor. Kampanya dönemi içinde 25 bin TL’ye kadar 60 aya varan vadeyle, özel Masrafsız İhtiyaç Kredisi de alınabilir” denildi.