Nur topu gibi bir Nobel'i oldu!

2010 Nobel Tıp Ödülü'ne tüp bebeğin mucidi İngiliz doktor Robert Edwards layık görüldü.



STOCKHOLM – 27 Eylul 1925’te doğan Edwards’ın ismi ilk tüp bebekle duyuldu. Louise Joy Brown, 25 Temmuz 1978’de İngiltere’de dünyaya geldiğinde 2,61 kilo ağırlındaydı. Ebeveynleri Lesley ve John Brown dokuz yıl boyunca çocuk sahibi olmaya çalışsada Lesley Brown’ın kısır olması nedeniyle başarılı olamamışlardı. Cambridge Üniversitesi’nde fizyolog Robert Edwards ve jinekolog Patrick Steptoe’nun araştırmasını duymaları çift için dönüm noktası oldu ve doğurganlık tedavisi için iki bilim insanıyla anlaşma imzaladılar.

Çiftin yumurta ve spermlerinden laboratuvar ortamında döllenmiş embriyon üreten Edwards ve Steptoe sonra bunu Lesley Brown’ın dölyatağına yerleştirdi. Çift, Leslie adını verdikleri kızlarına nasıl doğduğunu dört yaşındayken, video ile anlatmaya çalıştı. Tüm diğer çocuklar kadar nomal bir çocukluk geçirdiğini söyleyen Brown’ın kendinden dört yaş küçük kız kardeşi Natalie de dünyada tüp bebek yöntemiyle doğan kırkıncı kişi.

Natalie Brown 1999’da doğal yollardan dünyaya getirdiği çocuğu ile dünyada anne olan ilk tüp bebek oldu. Louise Brown’ın oğlu Cameron da 2006’da doğal yollarla doğdu. İlk tüp bebek olması konusundaki utangaçlığına rağmen Brown, doğumuna yardım eden Robert Edwards’la yakın bağlantıyı koparmadı. Brown, düğününe de gelen Edwards’ı büyükbabası gibi görüyor. Edwards’ın meslektaşı Steptoe 1988’de hayatını kaybetti.

Tüp bebek yöntemiyle 30 yılda üç milyondan fazla çocuk doğdu. Türkiye’de de her yıl yaklaşık 40 bin tüp bebek uygulaması yapılıyor, bunların yüzde 15’i olumlu sonuçlanıyor.


TÜP BEBEK YÖNTEMİ NEDİR?
Her yumurtanın yanına yaklaşık 50 bin tane sperm konulur. Bir spermin yumurtanın içine kendi başına girerek döllenme işleminin gerçekleşmesi beklenir. Döllenmiş yumurta hücreleri bölünerek embriyoyu geliştirir. Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-3 gün laboratuvar şartlarında büyümeleri sağlanır.
Tüp bebek, genellikle tüplerinde tıkanıklık nedeniyle gebe kalamayan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir.

NOBEL KAZANAN TIPÇILAR
Nobel Tıp Ödülünü, 2001'den bu yana kazananların listesi şöyle:
2009: Avustralyalı Elizabeth Blackburn, Amerikalı Carol Greider ve Jack Szostak
2008: Alman Harald zur Hausen, Fransız Barre-Sinoussi ve Luc Montagnier
2007: Amerikalı Mario Capecchi ve Oliver Smithies ile İngiliz Martin Evans
2006: Amerikalı Andrew Z. Fire ve Craig C. Mello
2005: Avustralyalı Barry J. Marshall ve J. Robin Warren
2004: Amerikalı Richard Axel ve Linda B. Buck
2003: Amerikalı Paul C. Lauterbur ve İngiliz Peter Mansfield
2002: İngiliz Sydney Brenner ve John E. Sulston ile Amerikalı H. Robert Horvitz
2001: Amerikalı Leland H. Hartwell ile İngiliz R. Timothy Hunt ve Paul M. Nurse